Topolánek míří do střední Asie jednat o plynu a partnerství s unií

Praha - Předseda české vlády Mirek Topolánek plánuje ve čtvrtek a pátek návštěvu Kazachstánu, Turkmenistánu a Ázerbájdžánu. Jako hlavní témata rozhovorů mají figurovat energetika a projekt východního partnerství. Vedle bilaterálních obchodních vztahů s tamními představiteli bude Topolánek jednat i o plánech na dodávky zemního plynu ze střední Asie do Evropy, které mají snížit závislost EU na plynu z Ruska.

Právě Kaspická oblast je klíčovým teritoriem pro projekt takzvaného jižního koridoru, který má propojit středoasijské plynovody a přes Turecko jimi dopravovat surovinu na „starý kontinent“. Unie sází hlavně na plynovod Nabucco, který má do Evropy vést plyn zejména z Turkmenistánu a Ázerbájdžánu a vyhýbá se ruskému i ukrajinskému území. To má zabránit opakování energetické krize z počátku roku, kterou vyvolalo přerušení tranzitu plynu do Evropy kvůli obchodním sporům mezi Moskvou a Kyjevem.

Chybí souhlas dodavatelských zemí

Ovšem projekt je prozatím jen „na papíře“. Chybí především souhlas všech dodavatelských zemí, o jejichž přízeň musí EU soupeřit s Ruskem a Čínou. Získat tamní představitele pro užší kooperaci s unií se bude snažit také Topolánek, který do regionu přijíždí i jako šéf předsednické země EU.

Podle premiérova mluvčí Jiřího Potužníka se bude mluvit i o východním partnerství. Posílení energetické bezpečnosti „sedmadvacítky“ je jednou z priorit českého půlročního vedení unie. V květnu se v Praze k jižnímu koridoru uskuteční summit států, které se mají na projektu podílet.

Cílové země Topolánkovy návštěvy kritizovány kvůli nedostatečné ochraně lidských práv

Země jako Kazachstán, Turkmenistán i Ázerbájdžán bývají cílem kritiky ze strany mezinárodních organizací na ochranu lidských práv. Autoritářským režimům v těchto zemích vytýkají mimo jiné věznění či mučení politických oponentů a novinářů nebo potlačování protivládních demonstrací a svobody slova. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku například předloni uložil Ázerbájdžánu, že musí za mučení odškodnit představitele opozice Sardara Jalalogla.

Topolánek dnes navštíví Kazachstán a setká se tam se svým protějškem Karimem Masimovem i prezidentem země Nursultanem Nazarbajevem. Poté se přesune do sousedního Turkmenistánu, který je čtvrtým největším vývozcem zemního plynu na světě. V pátek bude v metropoli Ašgabatu jednat s turkmenským prezidentem Gurbangulim Berdymuhamedovem, šéfem tamního ministerstva energetiky Tačberdym Tagjevem a ministrem zahraničí Rašidem Meredovem. Cestu týž den zakončí v Baku rozhovory s ázerbájdžánským premiérem Arturem Rasizadem a prezidentem Ilchamem Alijevem.

V Ázerbájdžánu zavražděn velitel letectva

Ázerbájdžán, kde byl ve středu zavražděn velitel tamního vojenského letectva, je jednou z šestice bývalých sovětských republik, s nimiž chce Evropská unie prohloubit spolupráci v rámci takzvaného východního partnerství. Vedle Baku v něm figurují Arménie, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina. Brusel jim výměnou za reformy nabízí dohody o přidružení, o zónách volného obchodu a o snadnějším poskytování vstupních víz do evropského bloku. V letech 2010 až 2013 chce unie v těchto státech investovat na 600 milionů eur (přes 15 miliard korun).

Východní partnerství je zahraničněpolitickou prioritou českého předsednictví, které se chystá celý projekt zahájit na summitu v Praze. Ten by se měl stejně jako vrcholná energetická schůzka konat 7. května.

  • Plynovody v Evropě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/628/62747.jpg
  • Mučicí zařízení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/11967.jpg
  • Systém na pořizování otisku prstů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/158/15713.jpg
Vydáno pod