Evropskou komisi ohrožují špioni - novináři, lobbisté a dlouhonohé blondýny

Brusel - Evropskou komisi ohrožuje špionáž ze strany nátlakových skupin, soukromých agentur a novinářů. Na nebezpečí upozornil německý tisk a jeho informace dnes potvrdila i mluvčí komise Valérie Rampiová. Dodala, že případy z poslední doby ukazují, že obava ze špionáže narůstá. Evropská komise patří mezi mezinárodní organizace, které pracují s citlivými a tajnými informacemi.

Komise vydala v prosinci interní oběžník, v němž před zvyšující se špionáží své lidi varovala. Podle oběžníku tyto citlivé informace vyhledávají lidé spojení se zpravodajskými službami, kteří jednají v utajení. Jako špion prý může vůči EK působit například nějaký stážista, počítačový expert či člen úřadu některé země. Podle Rampiové komise úzce spolupracuje s bezpečnostními službami některých členských států a snaží se o efektivní zajištění svých budov, zaměstnanců i interního materiálu.

Mezi těmi, kteří by mohli působit jako špioni, Rampiová jmenovala také třeba lobbisty, novináře, ale v žertu také i „dlouhonohé blonďaté stážistky“. Podle Rampiové je na pováženou již právě fakt, že oběžník EK s interními informace unikl do médií. Mluvčí však zároveň popřela, že by komise hodlala omezit přístup novinářů k informacím.