První srážka družic na světě - kolize satelitů USA a Ruska

Mys Canaveral (USA) - Na oběžné dráze kolem Země došlo k první historické srážce dvou družic. Stalo se tak v úterý ve výšce asi 800 kilometrů nad Sibiří a srazil se při ní americký satelit komunikační firmy Iridium a nefunkční ruská vojenská družice. Oznámil to v noci na dnešek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

„Byla to náhoda, stačilo, aby se jedna družice opozdila o setinu vteřiny, a minuly se o 80 metrů. Musíte si uvědomit, že ta družice letí rychlostí 8 kilometrů za vteřinu,“ okomentoval incident odborník na kosmonautiku Antonín Vítek. „Pravděpodobnost kolize je i u nesledovaných satelitů velmi malá, snad miliontina procenta,“ dodal Alexander Golt, nezávislý vojenský analytik.

Podle pravidel vesmírného provozu měla ustoupit ta družice, kterou lze řídit - tedy ta americká. Jenže ze Země se sledují jen dráhy satelitů, u kterých hrozí srážka s pilotovanými objekty. NASA se teď bojí hlavně mračna trosek. Výrazné nebezpečí nehrozí, ale i malý úlomek by pořádně zavařil Mezinárodní vesmírné stanici. Ta krouží o 450 kilometrů níž. „Kdyby bylo zle, je ISS schopná manévrovat tak, aby se troskám vyhnula. V minulosti jsme to udělali už osmkrát,“ ujistil mluvčí NASA John Yembrick.

Srážka satelitů nasvědčuje tomu, že na oběžné dráze Země začíná být přeplněno. Kolují tam necelé 3 tisíce funkčních satelitů a přes 19 tisíc lidmi vyrobených předmětů, většinou vyřazených nebo rozpadlých družic. Vždyť ta první, ruský Sputnik, z oběžné dráhy poprvé zapípala už v roce 1957. Likvidovat trosky by bylo velmi drahé, právě ony jsou přitom už teď největším rizikem vesmírných letů.

Trosky mohou ohrozit Hubbleův teleskop

Některé z 500 až 600 úlomků trosek jsou velké kolem deseti centimetrů. Představují riziko pro Hubbleův vesmírný teleskop a pro satelity, jež se pohybují na vyšších oběžných drahách než ISS. Trosky družic se nedají odstranit. Jediná možnost, jak se jim vyhnout, je upravit dráhy satelitů, kterým by s nimi mohla hrozit srážka. Američtí vědci ale doufají, že většina úlomků nakonec shoří v zemské atmosféře.

EU: Je třeba minimalizovat riziko podobných kolizí 

Evropská unie dnes vyzvala v Ženevě na půdě Konference pro odzbrojení k přijetí pravidel, která by minimalizovala riziko dalších podobných kolizí. „Taková prevence by přispěla k posílení mezinárodní bezpečnosti a podpořila by mezinárodní spolupráci na poli svobodného zkoumání a využívání vesmíru všemi státy k mírovým účelům,“ citovala prohlášení českého předsednictví agentura Reuters. Unie dále vyzvala všechny státy, aby se zdržely úmyslných akcí, které by mohly zničit nebo poškodit jakékoli objekty ve vesmíru.

Iridium zničený satelit nahradí do 30 dnů 

Společnost Iridium, jejíž satelit se při srážce roztříštil, měla na oběžné dráze 65 telekomunikačních družic. Zničení jedné z nich způsobilo dočasný výpadek signálu uživatelům sítě, kterou využívá především americké ministerstvo obrany. Zástupci společnosti nicméně předpokládají, že do 30 dnů zničenou družici nahradí rezervním satelitem. Takové náhrady jsou podle odborníků běžné, každá společnost má ve vesmíru několik rezervních satelitů, které v případě potřeby navede na dráhu nefunkční družice.

Komerční družice systému Iridium byla vypuštěna v roce 1997, ruská v roce 1993. Každá z nich měla hmotnost asi 455 kilogramů. Společnost Iridium sídlí ve městě Bethesda v americkém státě Maryland. Podle původních plánů hodlala vyslat na oběžnou dráhu 77 družic, které by pokrývaly celý zemský povrch. Proto byl program nazván Iridium - podle prvku, který má 77 elektronů obíhajících jádro.

Podle NASA byly dosud zaznamenány pouze čtyři srážky lidmi vyrobených objektů na oběžné dráze kolem Země, vždy se ale jednalo jen o odhozené součásti nebo stupně nosných raket, případně malých satelitů, a tyto srážky se považovaly za zanedbatelné. Nynější srážka dvou mohutných půltunových družic je tudíž historicky první, upřesnil mluvčí NASA.

  • Družice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/139/13830.jpg
  • Přeplněná oběžná dráha Země autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/679/67871.jpg
  • Satelit autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67732.jpg
  • Počty satelitů ve vesmíru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67734.jpg