Zemětřesení v Indonésii způsobilo značné škody, na pět desítek lidí bylo zraněno

Jakarta - Silné zemětřesení v Indonésii, které podle seizmologů dosáhlo nejméně sedmého stupně Richterovy škály, způsobilo v provincii Severní Sulawesi citelné materiální škody a vyžádalo si nejméně pět desítek zraněných. Doprovázela je řada silných dodatečných otřesů. Řada domů se zřítila a mnoho budov bylo poškozeno, zatím však nejsou známy oběti na životech. Oznámily to dnes indonéské orgány.

„Ohnisko otřesů bylo v Talaudských ostrovech, v hloubce asi deseti kilometrů,“ prohlásil představitel seizmologické stanice Oktifar Tribandono. Ostrovy leží více než 300 kilometrů na jih od filipínského ostrova Mindanao.

Nejvíce postiženo bylo hlavní město těchto ostrovů Tahuna, kde se zřítil neupřesněný počet budov a řada dalších, mezi nimi i dva kostely, byla poškozena. Lidé v panice vybíhali z domů a i v důsledku silných dodatečných otřesů se do nich ještě mnoho hodin nevraceli. Kromě Tahuny ale jde o zemědělskou oblast, která je poměrně řídce osídlena.

Shoda nepanuje o intenzitě prvních otřesů. Zatímco podle počátečních odhadů amerických vědců dosáhly síly 7,5 stupně Richterovy škály, podle indonéských 7,4 stupně. Američané později svůj odhad snížili na 7 stupňů, avšak Indonésané na svých 7,4 stupně trvají. Vyhlášené nebezpečí tsunami bylo později odvoláno.

Do hodiny následovaly dva dodatečné otřesy o stejné síle 5,9 stupně Richtera a třetí záchvěv síly 6,3 stupně Richterovy škály. Ke všem otřesům došlo ve čtvrtek indonéského času, což v SEČ znamená od středečního večera po čtvrtek krátce po půlnoci.

Indonéské souostroví leží v pásmu vysoké seizmické aktivity označovaném jako tichomořský ohňový prstenec a zažívá zhruba 7000 zemětřesení ročně.

Silné zemětřesení na západě Indonésie v roce 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život přes 230 000 lidí, z toho 170 000 právě v Indonésii. Mezi oběťmi bylo i mnoho evropských turistů, včetně Čechů.

Tsunami v Indonésii v roce 2004
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org