Opozice na Kubě je nespokojena s návštěvou chilské prezidentky

Havana - Chilská prezidentka Michelle Bacheletová, která je na čtyřdenní návštěvě Kuby, podepsala v noci na dnešek (ve středu večer místního času) řadu bilaterálních dohod o ekonomické a vědecké spolupráci své země s komunistickým režimem na ostrově. Jde o první návštěvu hlavy chilského státu na Kubě po 37 letech a chilská opozice i část vládní koalice neskrývá zklamání, že Bacheletová nezařadila do svého programu také schůzku s kubánskými disidenty.

Bacheletová při setkání se svým protějškem Raúlem Castrem ocenila spolupráci s Kubou jako „velkou příležitost pro Chile“, vyzdvihla „vysokou úroveň kubánského zdravotnictví“ a vyzvala k rozšíření politickému dialogu.

Chilská prezidentka zvolená za levici se stala čtvrtou hlavou latinskoamerických zemí, která letos už Kubu navštívila. Před ní to byli představitelé Panamy, Ekvádoru a Argentiny. Její cesta ale vyvolala značnou kritiku v její vlastní zemi, a to jak u opozice, tak i u části vládní koalice levého středu.

Několik kubánských disidentů, kteří usilovali o schůzku s Bacheletovou během její návštěvy, neskrývalo zklamání, když byli odmítnuti. Odůvodnění znělo, že schůzky s disidenty se nevešly do programu. Někteří z disidentů v této souvislosti vzpomínali na doby diktatury v Chile za dob Augusta Pinocheta v letech 1973 až 1990, kdy sama Bacheletová byla trýzněna a její otec popraven.

„Návštěva Bacheletové je frustrující. Vzhledem k tomu, že sama zažila diktaturu, jsme očekávali více solidarity,“ řekl jeden z disidentů Vladimiro Roca.

Návštěva Bacheletové má na Kubě zvláštní nádech, protože před 37 lety v roce 1972 navštívil ostrov tehdejší levicový chilský prezident Salvador Allende. Fidel Castro mu tehdy jako dar věnoval zbraň, kterou se Allende o rok později zastřelil, když pučističtí vojáci dobyli jeho prezidentský palác v Santiagu de Chile.