Čínská policie zadržela prominentní podezřelé z pondělního požáru hotelu

Peking - Kvůli podezření ze zavinění pondělního požáru pekingského hotelu Mandarin Oriental bylo zadrženo 12 osob, mezi nimi i ředitel ústřední televize CCTV a někteří funkcionáři. Všichni zadržení údajně organizovali nepovolený velký ohňostroj k lunárnímu Novému roku, od nějž vzplanul 160 metrů vysoký mrakodrap hotelu těsně před dokončením a celý vyhořel. Informaci o zatčení dnes přinesla čínská policie.

Nejznámější osobou z dvanáctky zadržených je padesátiletý Sü Wej, šéf hlavní státní televize a muž zodpovědný za výstavbu nové provozní budovy CCTV v budovaném komplexu. Z dalších zadržených jsou tři nižší šéfové televize a osm zaměstnanců firmy najaté na sestavení a odpálení ohňostroje.

Podle předběžného vyšetřování měli dotyční zorganizovat nepovolený ohňostroj u příležitosti začátku nového lunárního roku. Kvůli tomu v pondělí vzplanul 160 metrů vysoký mrakodrap hotelu a celý vyhořel. Mimo luxusní ubytovací zařízení mělo v dokončované budově sídlit také televizní studio a technické centrum. Při požáru hotelu zahynul jeden hasič poté, co se nadýchal jedovatých zplodin.

Peking obvykle přísně reguluje odpalování ohňostrojů v městském centru, avšak poněkud zmírňuje postoj při každoročních oslavách lunárního nového roku. Pondělí, kdy se od Nového roku poprvé objevil na nebi úplněk, bylo posledním dnem pro výjimky z pyrotechnických oslav, takže světlice a rakety vybuchovaly na otevřených prostranstvích po celé metropoli.

Oslava nového roku v Číně
Zdroj: ČT24