Francouzský tisk podrážděně reaguje na Klausovy výroky

Praha - Světový tisk se věnuje slovní přestřelce mezi Českou republikou a Francií. Francouzský tisk reaguje na spory mezi bývalou a současnou předsednickou zemí EU tvrzením, že Francie a Česko už vůbec netají vzájemné podráždění. Sporu mezi Sarkozym a Topolánkem se věnuje i globální edice novin New York Times, list International Herald Tribune.

Podle International Herald Tribune působí hádka mezi Sarkozym a Topolánkem tak, že Evropa v době hospodářské krize nedokáže mít jednotnou odpověď. List kritizuje Čechy i Sarkozyho. U české strany poznamenává, že česká diplomacie podezřívá Sarkozyho, že právě on může za negativní články ve francouzském tisku. Deník cituje i nejmenovaného diplomata v Bruselu, který říká, že Sarkozymu nyní v Evropské unii nikdo nefandí a „z hrdiny se stala nula, protože si neuvědomil, že unii už nepředsedá“.

Deník Le Figaro, který má velmi blízko k prezidentovi Sarkozymu, kritizuje Klause za to, že místo toho, aby se zabýval prioritami českého předsednictví v EU, věnuje svůj čas „útokům na evropanství, politickou korektnost a velké ironii na prezidenta Sarkozyho“. Le Figaro také připomíná, že Klaus nemá podle české ústavy mnoho pravomocí, a proto je důležitější sledovat, co říká česká vláda.  

Podle politologa Jacquese Rupnika pramení vzájemná podrážděnost ze Sarkozyho výroků týkajících se výroby francouzských automobilů v Česku.

„Slyšel jsem soukromou reakci novinářů. Novinářka jednoho vlivného deníku na Klausovu adresu řekla 'věděli jsme, že je eurofob, teď jsme se dověděli, že je i frankofob',“ poznamenal Rupnik o francouzské reakci na nejnovější výroky českého prezidenta.

To, že jsou Sarkozyho výroky důvodem pro současnou slovní přestřelku mezi ČR a Francií, potvrzuje i publicista Jaroslav Jírů: „Ve Francii je velice ožehavý tzv. delokalizační problém. Řada podniků odchází z Francie do zemí, kde je výroba levnější. Sarkozy na to poukázal při své tiskové konferenci, když řekl, že když francouzská automobilka vyrábí auta v Česku a poté je prodává ve Francii, je to neospravedlnitelné. Je to zcela jasně namířeno na vnitřní - francouzskou - spotřebu.“

\"...aby se postavila továrna určitého výrobce, aniž bych citoval jeho jméno, v Česku a aby se prodávala její auta ve Francii, to už je neospravedlněné.\" - N. Sarkozy
Zdroj: ČT24