Lovci nacistů: Německé ministerstvo zahraničí o Heimovi muselo vědět

Berlín/Jeruzalém - Izraelští lovci válečných zločinců obviňují německou diplomacii, že zatajila informace o pobytu jednoho z nejhledanějších nacistických zločinců Ariberta Heima v Egyptě. V komuniké to prohlásil šéf Střediska Simona Wiesenthala (SWC) Efraim Zuroff. Heim přezdívaný Doktor Smrt nebo Řezník z Mauthausenu údajně v roce 1992 v Káhiře zemřel, podle svědků byl tehdy u jeho smrtelné postele i zástupce německého velvyslanectví. To by nasvědčovalo selhání německé diplomacie v pátrání po tomto zločinci, uvedlo Wiesenthalovo středisko.

„Je třeba důkladně osvětlit, jak je možné, že Aribert Heim mohl 30 let žít v Egyptě, ačkoli svou identitu sotva skrýval,“ píše se v komuniké. Zuroff poukázal na zjištění, že Heim v roce 1981 požádal o prodloužení svého povolení k pobytu v Egyptě, přičemž uvedl číslo svého německého pasu i to, že má německé občanství. Tyto skutečnosti se ověřovaly a německé velvyslanectví muselo „velmi pravděpodobně“ o Heimovi vědět a zjistit, že je hledaný. V každém případě to však věděla egyptská tajná služba, tvrdí SWC.

Nejpozději při Heimově smrti v roce 1992 ale velvyslanectví už s určitostí muselo vědět, o koho jde, protože jeho úmrtí přišel do nemocnice ověřit představitel zastupitelského úřadu, jak je povinností konzulátu u občanů zesnulých v zahraničí. Zástupce velvyslanectví podle svědků u Heimova smrtelného lože byl, uvádí SWC. Německé ministerstvo zahraniční dnes prohlásilo, že bere výtky SWC velmi vážně a za odpověďmi na vznesené otázky „půjde velmi důkladně“.

Odborníci kriminálního úřadu německé spolkové země Bádenska-Württemberska stále čekají s odletem na povolení egyptských úřadů, aby mohli z údajných Heimových ostatků odebrat vzorek DNA a s definitivní platností tak jeho smrt potvrdit. Řada odborníků totiž zvěstem o Heimově úmrtí nevěří a chce důkazy. Zprávu, že Aribert Heim zemřel v egyptské metropoli 10. srpna 1992 ve věku 78 let na rakovinu, zveřejnil nedávno jeho syn Rüdiger. V Egyptě se prý jeho otec zdržoval od roku 1963.

SWC obvinilo již dříve také Heimovo rodné Rakousko, že je laxní při stíhání nacistických zločinců. Poukázalo mimo jiné na to, že v rakouském seznamu hledaných byl Heim veden s křestním jménem Heribert, tento šlendrián prý mohl pomoci zločinci uniknout.

Aribert Heim, narozený 28. června 1914 v rakouském Bad Radkersburgu, pracoval v době nacismu jako lékař v koncentračních táborech Sachsenhausen, Buchenwald a Mauthausen. Měl pověst mimořádně krutého člověka, který s nikým neměl slitování a který osobně vězně zabíjel. Spekulace o jeho smrti se objevily již v roce 1982, vídeňská kancelář SWC to však tehdy zpochybnila.

Efraim Zuroff
Zdroj: ČT24
Vydáno pod