Izrael uvolnil blokádu Gazy, Palestinci posílají do Evropy valentýnské květiny

Kerem Šalom / Jeruzalém - Svátek zamilovaných prolomil dočasně ledy i mezi dvěma znesvářenými stranami - Izraelem a Palestinou. Izrael jednorázově uvolnil blokádu pásma Gazy a umožnil Palestincům vyvézt část úrody květin. 25 tisíc karafiátů putuje na evropský trh kvůli svátku svatého Valentýna.

Tel Aviv přitom blokuje území od roku 2007, kdy se zde dostalo k moci radikální hnutí Hamas. Přísun humanitární pomoci do oblasti sice povoluje, ale export až na několik výjimek zakázal.

Nyní Izrael na žádost nizozemské vlády a pěstitelů z pásma Gazy souhlasil s mimořádným uvolněním blokády, aby mohli Palestinci do Evropy vyvézt karafiáty. Ty opustí Gazu přes nákladní přechod Kerem Šalom. Podle izraelské armády nicméně toto gesto neznamená žádnou změnu politiky.

Zdá se ale, že palestinští vývozci květin nejsou s mimořádným uvolněním blokády spokojeni. Šéf sdružení pěstitelů květin v pásmu Gazy Muhammad Chalíl poznamenal, že z pásma Gazy se vyváželo 40 milionů květin ročně, takže 25 tisíc karafiátů je bezvýznamných.

„Zkrmovali jsme květiny zvířatům, protože jsme je nemohli vyvézt,“ řekl Chalíl. „Obáváme se ztráty své reputace v Evropě a bojíme se plánovat dopředu.“

Konečné výsledky voleb v Izraeli potvrdily vítězství Livniové

Konečné výsledky voleb do izraelského parlamentu jsou známy, ústřední volební komise potvrdila povolební odhady. Centristická strana Vpřed (Kadima) izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové si udržela náskok jednoho mandátu před pravicovým blokem Likud v čele s Benjaminem Netanjahuem. Pozornost se nyní soustřeďuje na prezidenta Šimona Perese, který má necelé dva týdny na rozhodnutí, koho pověří sestavením nové vlády.

Izrael jednorázově uvolnil blokádu pásma Gazy a umožnil Palestincům vyvézt část úrody květin.
Zdroj: ČT24