Ukrajinská loď, kterou piráti propustili, zakotvila v bezpečných vodách

Mombasa/Mogadišo - Drama ukrajinské lodi Faina unesené somálskými piráty po čtyřech měsících složitých vyjednávaní definitivně končí. Plavidlo dnes bezpečně zakotvilo v bezpečných vodách v docích keňského přístavu Mombasa. Loď s nákladem zbraní piráti po několika týdnech propustili za výkupné, které se v přepočtu vyšplhalo k hranici 70 milionů korun.

Ukrajinští a ruští námořníci z lodi Faina hned po přistání v Keni podstoupili sérii lékařských vyšetření. Podle dostupných informací je posádka z lodi, která transportovala mimo jiné 33 tanků a munici pro Keňu, v pořádku.

„Probíhala řada vyjednávání o našem propuštění, o lodi a o nákladu. Doufám, že piráti, kteří se na tomto podíleli, prostě zmizí, jakmile to bude možné,“ prohlásil Viktor Nikolskij, výkonný kapitán lodi Faina.

Podle posledních zpráv zasahoval v oblasti somálského zálivu křižník Vella Gulf vojenského námořnictva Spojených států. Jeho posádka vyslyšela volání z obchodní lodi Solaris, na jejíž palubu se z malého člunu pokusila proniknout skupina podezřelých ozbrojenců. Ti byli později zadrženi a jsou ve vazbě na palubě americké vojenské lodi Lewis and Clark.

Další incident u somálských břehů navíc ohlásil přístav Mogadišo. Skupina radikálních islámských ozbrojenců při minometné palbě na plavidlo OSN zabila čtyři přístavní dělníky.

Vydáno pod