Brazilka si útok tří švýcarských neonacistů vymyslela, zjistila policie a lékaři

Curych - Brazilka, která údajně ve Švýcarsku potratila po útoku tří neonacistů, si zřejmě celou kauzu vymyslela. Podle curyšských vyšetřovatelů vůbec nebyla těhotná a soudní lékaři došli k závěru, že lehké řezné rány na břiše si možná způsobila sama. Podle původních informací ženu ve třetím měsíci těhotenství přepadli ve Stettbachu nedaleko Curychu neonacisté a do břicha jí nožem vyryli iniciály "SVP", tedy zkratku populistické konzervativní Švýcarské lidové strany, která odmítá imigraci do Švýcarska, je nepřátelská vůči cizincům a vystupuje proti sbližování země s EU. Od roku 1999 je nejsilnější švýcarskou stranou.

„Lékařská expertíza ústavu soudní medicíny a univerzitní nemocnice v Curychu prokázaly, že mladá žena nebyla v době incidentu těhotná,“ uvádí se v komuniké švýcarské policie. Soudní lékaři potvrdili, že žena má na břiše a na stehnech vyryté opakovaně iniciály SVP. Došli ale k závěru, že umístění a způsob provedení těchto poměrně mělkých řezů, někdy spíše škrábanců, vůbec nevylučují, že si je poškozená mohla způsobit sama. „Každý zkušený soudní lékař by neváhal dojít k závěru, že jde o případ sebepoškozování,“ řekl primář soudní medicíny curyšské univerzity Walter Bär.

Šestadvacetiletá Brazilka, která ve Švýcarsku pracuje pro jistou dánskou rejdařskou firmu, učinila trestní oznámení, podle nějž ji v pondělí večer u nádraží přepadli tři holohlaví muži. Poté ji odvlekli do nedalekého parku, kde ji nožem poranili břicho. Žena uvedla, že čekala dvojčata, o děti ale po útoku přišla. Podle švýcarského tisku je Brazilka světlé pleti a údajné útočníky na sebe upozornila telefonickým hovorem s matkou, s níž mluvila portugalsky.

O případu vzápětí informovala většina brazilských novin a brazilská veřejnost vyjadřovala své rozhořčení. O případ se zajímal i brazilský prezident Luiz da Silva a brazilská konzulka se sešla s představiteli curyšské policie. Také švýcarská veřejnost údajné řádění neonacistů jednoznačně odsoudila.

Brazilské noviny informovaly o napadení Brazilky žijící ve Švýcarsku.
Zdroj: ČT24