Rusové zajali tři lodě somálských pirátů, ukrajinská Faina je zpátky doma

Mogadišo - Ruská válečná loď zadržela u somálských břehů tři pirátská plavidla s deseti ozbrojenci na palubě. Zásah provedla námořní hlídka z atomového křižníku Pjotr Velikij. Piráti byli vyzbrojeni automatickými puškami a granátomety. Ve čtvrtek zadrželi Američané při jiné akci devět pirátů. Na Ukrajinu dnes také dorazila loď Faina, kterou piráti zadržovali od září a která byla centrem pozornosti hlavně kvůli 33 tankům, které měla na palubě.

Posádka helikoptéry z atomového křižníku Pjotr Velikij zpozorovala dva rychlé čluny, které se blížily směrem k íránské rybářské lodi. Jakmile piráti spatřili ve vzduchu ruský stroj, vrátili se na svou mateřskou loď. Tu poté Pjotr Velikij dohnal a vojáci somálskou posádku zajali.

Somálští piráti ve čtvrtek v noci propustili japonskou nákladní loď MV Chemstar Venus i s 23člennou posádkou. Plavidlo přepravovalo dosud neupřesněné chemikálie. Ozbrojenci ho zadržovali od 15. listopadu.

Ukrajinská Faina dnes dorazila domů

Na Ukrajinu dnes také dorazila posádka ukrajinské lodi Faina, kterou piráti zadržovali od září a propustili ji minulý týden. Plavidlo s 33 tanky na palubě připlulo ve čtvrtek do Keni. Piráti za něj dostali od majitelů výkupné více než tři miliony dolarů (více než 66 milionů korun).

Posádku 17 Ukrajinců, dvou Rusů a jednoho Lotyše na kyjevském letišti přivítali rodinní příslušníci a ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Ten novinářům sdělil, že Ukrajina se hodlá podílet na činnosti mezinárodních flotil, které se snaží proti pirátům v somálských vodách zakročit. Jeden z námořníků měl zlomenou ruku a další těžce kulhal, z letiště byli okamžitě odvezeni.


Somálští piráti přepadávají a unášejí lodě ve vodách Adenského zálivu. Za plavidla pak požadují výkupné v řádech milionů dolarů. Loni se zmocnili 42 lodí, celkem jich napadli 111 a na výkupném získali 120 milionů dolarů.

Adenský záliv je námořní křižovatkou lodí, které směřují do Asie, do jižní Afriky anebo přes Rudé moře do Evropy.