V Kongu zaútočila armáda na pozice rebelů - 40 mrtvých

Goma - Konžská armáda oznámila, že po leteckém útoku na východě země zemřelo nejméně 40 povstalců. Spojené jednotky rwandské a konžské armády zaútočily na povstalecké tábory. Vláda minulý měsíc vpustila na své území rwandské vojáky, aby pomohli odzbrojit povstalecké milice rwandského kmene Hutuů.

„Letecký útok byl zacílen na pozice rebelů v Kashebere, kde se konalo setkání velitelů, při útoku zemřelo víc než 40 lidí, další jsou zraněni,“ uvedla konžská armáda.

Ta také oznámila, že konžské a rwandské pozemní síly ve čtvrtek zaútočily na dobře střežený tábor Demokratických sil pro osvobození Rwandy (FDLR) ve vesnici Majembe, armáda při střetu utrpěla značné ztráty. Přesná čísla ale nejsou známa, neboť ti, co útok přežili, házeli mrtvá těla do nedaleké řeky. Bilance obětí tedy není známá.

Rozhodnutí konžského prezidenta Josepha Kabila vpustit do země 4 000 rwandských vojáků ostře kritizovala opozice. Kongo pozvalo rwandskou armádu do země, aby mohla být zahájena společná ofenziva zaměřená na odzbrojení asi 6500 členů rwandských hutuských milicí, kteří uprchli do Konga po rwandské genocidě v roce 1994, na níž se někteří z nich podíleli.

Při genocidě hutuští extremisté zmasakrovali za pouhé tři měsíce na 800 tisíc příslušníků kmene Tutsiů a umírněných Hutuů. Hutuské milice bojují proti Tutsiům i ve východním Kongu a jejich střety ohrožují bezpečnost civilního obyvatelstva.