Chilská prezidentka: Fidel je na tom velmi dobře

Havana - Fidel Castro je v poměrně dobrém zdravotním stavu a náladě. Jako poslední se o tom přesvědčila chilská prezidentka Michelle Bacheletová, která je už třetím dnem na návštěvě Kuby. Chilská prezidentka na ostrově podepsala několik bilaterálních dohod, do programu se jí ovšem nevešla schůzka s disidenty.

Kuba se dostává z izolace. Jen za tento rok hostí už čtvrtou prezidentskou návštěvu z Latinské Ameriky. Tentokrát je to po 37 letech prezidentka Chile. Jejím předchůdcem, který na ostrov zavítal, byl v roce 1972 velký spojenec Fidela Castra Salvador Allende. Stejně jako on tehdy i teď Michelle Bacheletová podpořila Kubu proti Spojeným státům. 

„Embargo Spojených států vůči Kubě vždy vážně poškozovalo životní podmínky Kubánců a ještě víc teď, během současné světové hospodářské krize. Chile bylo vždycky proti této blokádě a na všech mezinárodních úrovních požadovalo její zrušení,“ prohlásila Michelle Bacheletová. Ta během návštěvy podepsala na Kubě řadu bilaterálních dohod o ekonomické a vědecké spolupráci své země s komunistickým režimem na ostrově.

Kubánští disidenti: Od chilské prezidentky jsme očekávali více solidarity

Bacheletová do své agendy ovšem nezahrnula setkání s disidenty s tím, že jde o protokolární schůzku a řídí se oficiálním programem. Kubánští disidenti neskrývali zklamání. Někteří v této souvislosti vzpomínali na doby diktatury v Chile za dob Augusta Pinocheta v letech 1973 až 1990, kdy sama Bacheletová byla trýzněna a její otec popraven. „Návštěva Bacheletové je frustrující. Vzhledem k tomu, že sama zažila diktaturu, jsme očekávali více solidarity,“ okomentoval to jeden z disidentů Vladimiro Roca.

Bacheletová  se naopak sešla s veteránem revoluce Fidelem Castrem, který se už dva a půl roku neukazuje na veřejnosti a před rokem se vzdal všech státních funkcí. „Viděla jsem se s Fidelem Castrem. Je na tom velmi dobře. Hovořili jsme dlouho, půl druhé hodiny,“ popisovala chilská prezidentka.

Dnešní schůzka s Bacheletovou je v poslední době již druhým setkáním Fidela Castra s vysokým zahraničním státním představitelem. Před třemi týdny přijal rovněž u Havany argentinskou prezidentku Cristinu Kirchnerovou a prolomil tak několikaměsíční mediální mlčení.

V minulých měsících se mnohokrát spekulovalo o Castrově údajně chatrném zdraví. Fotografie se zahraničními návštěvami a občasné články ve státním deníku Granma jsou jediným svědectvím o jeho zdravotním stavu.