V Novohradských horách má vzniknout observatoř chránící Zemi

Praha – Akademie věd prosazuje, aby v Česku vznikla moderní observatoř určená především ke sledování vesmírných těles, která by se mohla srazit se Zemí. Na projekt za čtvrt miliardy korun upozornil deník Mladá fronta Dnes. Stavba má stát na Myslivně v Novohradských horách. To se ale nelíbí ekologickým aktivistům, ale také některým astronomům. Projekt je podle nich zbytečný, protože je ve střední Evropě příliš velká oblačnost.

Asteroid řítící se vesmírem k Zemi je scéna známá z hollywoodských filmů, ale také možná budoucnost. Podle špičkových vědců je to reálná hrozba životu na naší planetě. Potenciálně nebezpečné vesmírné objekty proto sledují desítky observatoří po celém světě. Připravované české zařízení by se na ně mělo přímo specializovat.

Observatoř má vzniknout na vrchu Myslivna v Novohradských horách ve výšce více než kilometr nad mořem. Zrcadlo dalekohledu má mít dvoumetrový průměr. Pro astronomy je Myslivna zajímavá.

„Je tam nižší výskyt frontální oblačnosti, je to nad inverzí, je tam nízké světelné znečištění,“ shrnul Petr Pravec z Astronomického ústavu Akademie věd. Podle některých astronomů to ale nestačí a projekt je tak zbytečný. „Nevyplatí se takto velký dalekohled stavět v místech, kde je méně než 300 jasných nocí – a to ve střední Evropě není nikde,“ uvedl astronom Miloš Tichý.

Proti observatoři na Myslivně se staví také ekologové, podle kterých stavba naruší nedotčenou krajinu. Přínosná by naopak mohla být podle obyvatel okolních obcí.

Pokud observatoř v Novohradských horách opravdu vznikne, stane se tak v roce 2011 nebo 2012.