V Itálii proti Berlusconiho vládě demonstrovaly statisíce lidí

Řím - Italské odbory zorganizovaly protestní pochod Římem. Proti ekonomickým opatřením Berlusconiho vlády protestovaly tisíce lidí, kteří požadovali větší státní podporu těm, kteří v době krize ztratí práci. Odbory vyzývají k další stávce 4. dubna. Demonstranti se do italské metropole sjeli z celé Itálie z podnětu největší odborové ústředny CGIL. Odsoudily způsob, jakým se vláda staví k řešení nynější hospodářské krize v zemi, a vyzvali ji k přijetí konkrétních opatření, jež by pomohla krizi překonat.

„Ve srovnání s dalšími zeměmi se u nás neudělalo proti krizi téměř nic,“ upozornil Mauro Bianchi z CGIL. „Snaží se vážnou nemoc léčit aspirinem,“ dodal na adresu Berlusconiho vlády. Do Říma se dnes sjeli také ministři financí zemí G7, jejich schůzka má sloužit především jako platforma pro tvorbu jednotného postoje před summitem širší skupiny G20.

Podle odhadů CGIL se do protestu zapojilo na 700 tisíc lidí, především z hutnického sektoru, přišli ale i různí úředníci a také nezaměstnaní. Nad zástupy vlály rudé prapory a transparenty volající po práci pro všechny a požadující, aby toto právo bylo zajištěno ústavou. Účastníci protestu požadovali na vládě i valorizaci mezd i důchodů.

Právě dnes italská vláda oznámila, že země prochází nejhorším hospodářským poklesem od 80. let minulého století. Berlusconi k tomu na tiskové konferenci pouze řekl, že „skutečný rozsah krize je nutné nejprve definovat. Musíme vývoj bedlivě sledovat a děláme to s velkými obavami,“ prohlásil.

Berlusconiho vláda ve čtvrtek oznámila určité kroky, které by měly zmírnit dopad krize na italské hospodářství, jako například finanční injekce do automobilového průmyslu či spotřebitelské pobídky. Podle odborů a opozičních politiků jsou ale tato opatření vzhledem k rozsahu krize naprosto nedostatečná, a to i ve srovnání s mnohamiliardovou pomocí, kterou stimulují domácí ekonomiky vlády jiných zemí, především USA, Francie či dalších evropských partnerů Itálie.