Únosci v Pákistánu hrozí popravou Američana

Kvéta (Pákistán) - Separatisté, kteří na jihozápadě Pákistánu unesli amerického zaměstnance agentury OSN, v pátek pohrozili, že rukojmí do 72 hodin zabijí, jestliže pákistánské úřady nepropustí 141 žen. Ty mají být údajně v pákistánských věznicích.

Únos se odehrál 2. února v metropoli provincie Balúčistán Kvétě, která leží nedaleko od hranic s Afghánistánem a kde Američan John Solecki pracoval jako regionální šéf agentury pro uprchlíky OSN. Jeho únosci do místní tiskové agentury v pátek dopravili videonahrávku, na níž má Solecki zavázané oči a přes ramena přehozený velký šál. V poselství, které je podle jeho slov určeno OSN, žádá o rychlou pomoc, aby mohl být propuštěn. Na nahrávce vypadá dost v zuboženém stavu a sám říká, že je mu zle a cítí se špatně.

Na nahrávce únosci sami sebe označili za příslušníky Balúčistánské osvobozenecké jednotné fronty, dosud neznámé místní separatistické organizace, která bojuje proti centrální vládě za větší autonomii pro Balúčistán. Podle agentury AP to naznačuje, že teroristé nemusí mít přímou vazbu na Taliban nebo al-Káidu, jejichž ozbrojenci zaměřují svou nenávist hlavně na vojáky USA v Afghánistánu.

Navíc výhrůžky smrtí americkému pracovníkovi humanitární organizace přichází jen zhruba týden poté, co islámští radikálové z afghánského hnutí Taliban zabili polského rukojmího, jehož unesli v Pákistánu loni v září a žádali za něj výkupné.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/374/37384.jpg
  • Talibanci zajali Piotra Stanczaka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67024.jpg
Vydáno pod