USA citelně sníží výdaje na protiraketovou obranu

Washington - Tempo, s nímž se za vlády prezidenta George Bushe pustily Spojené státy americké do plánování protiraketové obrany, zpomaluje. Bílý dům nového prezidenta Baracka Obamy žádá Pentagon, aby v rozpočtu na příští rok 2010 seškrtal výdaje na protiraketovou obranu o téměř dvě miliardy dolarů, tedy zhruba o pětinu. Omezení by tak mj. mohlo zpomalit právě realizaci plánované americké protiraketové základny v Česku a v Polsku.

Již americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová při jednání se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem nevyloučila, že Američané své plány přezkoumají, pokud uvidí pozitivní změnu v chování Íránu. Právě před íránským nebezpečím měl protiraketový deštník Spojené státy a jejich spojence chránit.

Washington chce mírnit Teherán za pomoci Moskvy

Podle výpovědi anonymního zdroje z amerického ministerstva zahraničí by měla Moskva přesvědčit Írán, aby přestal usilovat o jaderné zbraně. Právě Kremlu vadí vybudování sil s deseti antiraketami v Polsku a protiraketového radaru v Česku. Objevily se i informace, že Spojené státy je mohou s Ruskem vyměnit za omezení zbrojení.

Předchozí prezident George Bush loni v říjnu podepsal rozpočet zahrnující i 465,8 milionu dolarů na vybudování protiraketového radaru v Česku a základny s obrannými střelami v Polsku. Uvolnění peněz na radar už dříve americký Kongres podmínil českým souhlasem s vybudováním zařízení. Schválené finance na evropskou část protiraketového štítu byly o 246,3 milionu dolarů nižší, než původně americká vláda žádala; kongresmani ovšem při předběžném projednávání doporučovali ještě rozsáhlejší škrty, až o 370 milionů dolarů.

Škrtání výdajů Pentagonu má postihnout i další projekty 

Američané přitom nesnižují výdaje jen na systémy v Česku a Polsku. Podle předsedy Aliance na podporu raketového systému (MDAA) Rikiho Ellisona mají být seškrtány výdaje například na velký laserový projekt firmy Boeing, vesmírných projektů firmy Lockheed a také společností Northrop a Raytheon.

S Pentagonem jednal o omezení rozpočtu v příštím roce také staronový americký ministr obrany Robert Gates. „Je to velmi citlivý proces. Ani já ani nikdo jiný z účastníků nebude moci specifikovat, o čem se diskutovalo,“ řekl mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. Gates údajně prohlásil, že armádní rozpočet musí být nejen vojensky odpovědný, ale také finančně realistický. Zároveň žádal tvrdé rozhodnutí o programech, při jejichž realizaci vznikají vážné problémy.

  • Plánovaný protiraketový štít USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/364/36343.jpg
  • George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62364.jpg
Vydáno pod