Američané zostřují akce na Středním východě, Pákistán si neví rady

Islámábád - Při americkém náletu na severozápadě Pákistánu v provincii Jižní Vazíristán u afghánských hranic zahynulo 25 ozbrojenců napojených na al-Káidu. Pákistánské bezpečnostní zdroje na rozdíl od představitelů afghánského radikálního hnutí Taliban hovoří jen o 20 mrtvých. Poslední útok odpovídá politice nové americké administrativy zaměřené více na dění v Afghánistánu a boj proti tamním organizacím: al-Káidě a Talibanu. Ten začíná výrazně destabilizovat i sousední Pákistán.

Střely bezpilotního letounu zasáhly dům v oblasti Zangari, který radikálové používali jako výcvikový tábor. „Přibližně týden tam bydlelo kolem padesáti až šedesáti uzbeckých mudžáhidů,“ řekl nejmenovaný vysoký představitel Talibanu. „Naši lidé nás informovali, že nejméně pětadvacet z nich zemřelo. Může jich ale být i více,“ dodal. Bližší okolnosti útoku nejsou známy.

Pákistánu se americké zákroky na jeho území nelíbí

Jižní Vazíristán je sídlo představitele pákistánského Talibanu Bajtuláha Mehsúda, spojence afghánské al-Káidy, který je mimo jiné viněný ze smrtícího útoku na bývalou pákistánskou premiérku a manželku současného prezidenta Zardárího, Bénazír Bhuttovou.

Americké bezpilotní letouny se při předešlých raketových ostřelováních zaměřovaly právě na úkryty ozbrojenců Talibanu a Al-Káidy, kteří podnikají teroristické akce na obou stranách afghánsko-pákistánské hranice. Takové akce vyvolávají napětí mezi USA a Pákistánem. Islámábád už americkou armádu několikrát vyzval, aby od této praxe upustila, protože tím porušuje pákistánskou suverenitu.

Taliban ovládá značnou část Pákistánu, zemi hrozí rozvrácení

Americké armádní jednotky přešly do silnější ofenzivy s nástupem Obamy do Oválné pracovny; to odpovídá nové politice americké administrativy, která se hodlá více zaměřit na situaci v Afghánistánu a potírání činnosti al-Káidy i Talibanu. Obama také v týdnu ujistil Islámábád, že mu budou Spojené státy americké v boji proti terorismu silným spojencem.

Právě Mehsúdův Taliban totiž výrazně destabilizuje velké části území Pákistánu, což připustil i prezident Ásif Alí Zardárí. Do boje proti Talibanu nasadil 120 000 vojáků. „Neděláme nikomu laskavost. Jsme si vědomi toho, že Taliban chce převzít moc v Pákistánu. Takže bojujeme za přežití Pákistánu,“ zdůraznil Zardárí.

  • Pákistán - Jižní Vazíristán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/590/58970.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/627/62679.jpg