V Tatrách hrozí nebezpečí lavin, záchranáři odvolali pátrací akci po českém turistovi

Poprad - Od pátku pátrají slovenští záchranáři po českém turistovi, který se ztratil v Nízkých Tatrách. Pátrání ale komplikuje silný vítr a mráz. Záchranáři museli akci přerušit především kvůli mlze. Horská služba na Slovensku navíc varuje před velkým lavinovým nebezpečím v Tatrách. Hrozba platí pro Vysoké, Nízké i Západní Tatry. V oblasti platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Situace se pravděpodobně nezlepší ani v neděli.

Horská služba pátrání po Čechovi zahájila poté, co se z hřebene dostal jen jeden z dvojice turistů. Toho s omrzlinami zaměstnanci chaty Magurka odvezli do nemocnice. Český turista vypověděl, že s kamarádem ve čtvrtek chtěli přespat v horském útulku pod Chabencem, kam se však nedostali. Po bivakování na jižní straně hřebenu se v pátek ráno rozešli, na dohodnuté místo však přišel jen jeden z nich.

V Tatrách platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Záchranáři proto radí turistům, aby se pohybovali pouze po vyznačených trasách a aby se informovali o lavinovém nebezpečí na stránkách http://www.laviny.sk/.

Přes noc napadlo v Tatrách až 25 centimetrů sněhu, nový sníh ale není svázaný se zmrzlým podkladem, proto hrozí sesuv lavin i při malém mechanickém zatížení. „Na většině svahů je v důsledku nízkých teplot a silného větru sněhová pokrývka stále jen slabě zpevněná. Existuje velká pravděpodobnost uvolnění lavin už při malém mechanickém zatížení,“ upozorňuje horská služba.

Na hřebenech hor navíc fouká silný vítr, vznikají proto nebezpečné převisy, které se mohou také uvolnit.