Afghánistán se chce podílet na přezkoumání politiky USA v regionu

Kábul - Afghánská vláda se chce aktivně podílet na přezkoumání dosavadní politiky Spojených států v regionu, které v úterý nařídil nový americký prezident Barack Obama. USA iniciativu Afghánistánu vítají. Obě strany se dohodly také na posílení účasti afghánských vojáků při bezpečnostních akcích v zemi.

„Jsem velmi vděčný prezidentu Obamovi, že přijal můj návrh na zapojení Afghánistánu do přezkoumání strategie boje s terorismem,“ řekl afghánský prezident Hamíd Karzáí. Afghánskou delegaci povede ministr zahraničí Rangín Dádfar Spanta.

Spojeným státům se aktivita afghánské vlády zamlouvá. „Prezident Obama afghánskou iniciativu uvítal,“ uvedl zvláštní představitel Washingtonu pro afghánský region Richard Holbrooke.

Šéf Bílého domu po svém nástupu do funkce nařídil meziresortní přezkoumání dosavadní politiky USA v Afghánistánu a Pákistánu tak, aby bylo možné prodiskutovat případné změny politiky ještě před dubnovým summitem NATO. Obama pověřil bývalého důstojníka CIA, nyní politického poradce Bruce Riedela, aby meziresortní skupině předsedal. Místopředsedy mají být právě Holbrooke, nedávno jmenovaný zvláštní představitel prezidenta Obamy pro Afghánistán a Pákistán, a Michele Flournoyová, nová náměstkyně ministra obrany pro politické věci.

Karzáí rovněž uvítal afghánsko-americkou dohodu, podle které má být při bezpečnostních akcích v Afghánistánu posílena účast afghánské strany, což by mělo snížit počet nedorozumění a tím i množství civilních obětí při nočních zásazích. Noční nájezdy elitních zvláštních jednotek způsobují značnou část civilních ztrát a Karzáí tuto skutečnost opakovaně kritizoval.

V Afghánistánu je nyní asi 70 tisíc zahraničních vojáků, z toho 33 tisíc amerických. Jde o nejvyšší počet od invaze Spojených států v roce 2001. Většina Američanů slouží pod velením NATO, v jehož čele stojí americký generál. Zbývající vojáci jsou začleněni do protiteroristických jednotek koalice Trvalá svoboda vedené Spojenými státy.