Armáda USA láká cizince, za službu jim slibuje rychlé občanství

New York - Americká armáda bude podle deníku New York Times poprvé od války ve Vietnamu rekrutovat přistěhovalce s pouze dočasným povolením k pobytu v USA. Vojsko chce hlavně kvalifikované lidi - zdravotníky nebo tlumočníky. Za službu armádě jim pak nabídne rychlou cestu k občanství.

Podle nynějších pravidel se do armády mohou hlásit jen cizinci s trvalým pobytem, takzvanou zelenou kartou. To by se ale mělo změnit. Armáda láká do svých řad personál pro specializované služby. Chybí lidé, co umějí cizí jazyky, mají kvalifikaci ve zdravotnictví nebo ti, co by se mohli zabývat analýzou materiálů zpravodajských služeb. O taková místa by se nyní nově mohli ucházet i cizinci žijící v USA nejméně dva roky.

Jen 82 %

rekrutů přijatých za loňský rok do americké armády mělo dokončené středoškolské vzdělání.

Americká armáda se tak snaží vypořádat s nepříznivou statistikou. Za loňský rok přijala 80 tisíc rekrutů, jen 82 procent z nich ale mělo dokončené středoškolské vzdělání. Přijímali se i trestaní lidé nebo ti, co nevyhověli zdravotním testům.

Teď by ale armáda chtěla nalákat vzdělané cizince, kteří mají celkově vyšší kvalifikaci než jejich kolegové s americkým občanstvím. Obrovskou výhodou je pro cizince jazyk. Armáda stojí o lidi mluvící alespoň jedním z 35 jazyků, mezi které patří arabština, čínština, hindština, kurdština, paštunština, ruština nebo tamilština.

V rámci programu pro cizince americká armáda první rok přijme 1000 lidí. Pokud bude s modelem spokojená, zřejmě další cizinci v armádě přibudou.

Program se ale nezamlouvá některým armádním činitelům a veteránům. Tvrdí, že někteří cizinci mohou mít problémy s loajalitou vůči Spojeným státům nebo že by se do ozbrojených sil mohli pokusit proniknout teroristé.