Vondra: Termín druhého irského referenda bude znám do konce června

Cork - Podle šéfa irské diplomacie Micheála Martina by se mohlo referendum o Lisabonské smlouvě konat do konce letošního října. Přesný termín všelidového hlasování ovšem bude znám do konce června. Dnes to oznámil český vicepremiér Alexandr Vondra, který v Irsku jednal právě s Micheálem Martinem. Podle Vondry by měla být navíc do konce pololetí známa podoba garancí, které před schválením dokumentu Irové požadují.

Irský ministr zahraničí uvedl, že referendum by se mělo konat nejpozději do začátku funkčního období nové Evropské komise, která bude sloužit do 1. listopadu. I dál ovšem Irové trvají na garancích. Jakým způsobem budou přičleněny k Lisabonské smlouvě bude jasné do konce června.

Podle Vondry je to třeba teprve dohodnout. „Oni (Irové) musejí něco navrhnout. Na prvních garancích jsme nyní začali pracovat. Práce na dokumentu začíná,“ uvedl Vondra.

Pro Iry bude přijetí Lisabonské smlouvy přijatelné, když unie zaručí, že nepřijdou o svého komisaře. Dokument v dosavadní podobě totiž navrhuje redukci počtu komisařů.

Irská opozice: Referendum by mohlo být už v dubnu

Špičky EU už v prosinci na unijním summitu Irsku slíbily, že příští komise by měla mít stejný počet členů jako nyní. Navíc se unie zaručila, že nebude určovat daňovou politiku jednotlivých zemí a že si bude moci Irsko samo regulovat rodinnou politiku. Tyto požadavky se musí ale ke smlouvě ještě doplnit formou dodatků, pak teprve může být referendum.

Nejsilnější irská opoziční strana ale vyzývá vládu, aby nové referendum uspořádala již v dubnu. Colm Burke, poslanec Evropského parlamentu za stranu Fine Gael, v dnešním prohlášení podle agentury Reuters uvedl, že za nynější finanční krize musí Irsko dát najevo, že je vůči EU loajální. „Není žádným panikařením prohlašovat, že nebýt toho, že Irsko je členem Evropské unie, sdílelo by z ekonomického hlediska osud Islandu,“ tvrdí Burke.

Vydáno pod