Hugo Chávez zvítězil v referendu o změně ústavy

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez zvítězil v nedělním referendu o změně ústavy. Voliči rozhodovali o tom, zda se bude moci v budoucnu ucházet o mandát hlavy státu, kolikrát bude chtít. Dosud to ústava omezovala na dvě volební období po sobě. S odvoláním na oficiální sdělení ústřední volební komise se pro ústavní novelu vyslovilo 54 procent voličů a opozice již také potvrdila výsledky voleb. Prohru uznala a oznámila, že výsledky referenda nenapadne. Chávezovi se tak otevřela cesta k možnosti provést další, hlubší socialistické reformy.

Podle ústřední volební komise hlasovalo po sečtení 95 procent odevzdaných hlasů pro ústavní novelu 54,36 procenta voličů, proti se jich vyslovilo 45,63 procenta.

Venezuelský prezident je u moci již deset let a tvrdí, že k plné realizaci svých reforem potřebuje vládnout nejméně další desetiletí. Poslední průzkumy veřejného mínění naznačovaly mírnou převahu Chávezových přívrženců (46 procent pro, 41 procent proti), výsledek však přesto zůstával nejistý. Již v roce 2007 Chávezovi těsně neprošlo referendum o rozsáhlé změně ústavy, ve které byl rovněž navržen neomezený počet prezidentských mandátů. Od té doby Chávezova obliba mírně poklesla.

Voliče v neděli budily zvuky trubek a místy ohňostroje, aby připomněly hlasování. Kampaň k referendu byla silná a ve venezuelských městech je stále vidět mnoho plakátů s nápisem „Chávez ano“. Opozice reaguje plakáty „Ne neomezeně opakovanému zvolení!“. Studenti vytyčili vlastní heslo „Ne znamená ne!“. Narážejí tak na skutečnost, že změny ústavy s odstavci umožňujícími Chávezovo zvolení pro další funkční období zamítlo již referendum v roce 2007.

Atmosféra kolem referenda, které je již páté za dobu Chávezovy vlády, byla napjatá. Na průběh hlasování dohlíželo 140 000 vojáků věrných režimu. V celé zemi bylo otevřeno 34 632 volebních místností a obyvatelé měli možnost volit i na hlasovacích automatech s dotykovou obrazovkou. Podle venezuelského spolupracovníka ČT Martina Reye ale referendum probíhalo v klidu, bez front a násilností. Opozice výsledky přijala, nicméně poukázala na nerovné podmínky při kampani a uvedla, že bude dále bojovat za lepší Venezuelu.

„Pravda a důstojnost“ venezuelského lidu triumfovaly, prohlásil Chávez, který hned po oznámení výsledků vyšel na balkon prezidentského paláce Miraflores, před nímž se shromáždily tisícové davy jeho stoupenců. „Dnes jsme široce otevřeli bránu do budoucnosti,“ prohlásil prezident poté, co zapěl národní hymnu. „Ti, kdo dnes řekli své 'ano', hlasovali pro socialismus a pro revoluci,“ řekl. Oznámil pak, že první blahopřejné poselství obdržel od legendárního kubánského vůdce Fidela Castra. „To vítězství je i tvoje, Fidele, stejně jako kubánského lidu a lidu Latinské Ameriky,“ prohlásil Chávez, který často nazýval dlouholetého kubánského prezidenta svým „politickým kmotrem“.

Chávez dal chudým jídlo, vzdělání a zdravotní péči  

Lidé, kteří hlasovali pro Cháveze, tvrdí, že dal chudým Venezuelanům jídlo, bezplatné vzdělání a kvalitní zdravotní péči. Bojí se, že s jeho odchodem by zmizely i tyto výhody. Chávezovi odpůrci zase poukazují na to, že již nyní má v rukou příliš velkou moc, pod jeho vlivem jsou soudy, legislativa i volební orgány. Obávají se, že kdyby mohl zůstat u moci neomezeně dlouhou dobu, nic už by ho nezastavilo a udělal by z jejich země novou Kubu.  

Chávez již vyčerpal opakovanou kandidaturu, povolenou dosavadní ústavou. Jeho nynější druhý prezidentský mandát platí do konce roku 2012. Chávez ujistil, že bude respektovat výsledek referenda, ať bude jakýkoli, a varoval svoje oponenty, že by raději měli udělat totéž. Neskrýval však, že i v případě nedělního neúspěchu by se brzy pokusil opět nějakým jiným způsobem možnost svého znovuzvolení prosadit.

Venezuelský prezident Hugo Chávez po vyhlášení výsledků referenda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod