Alpské laviny zabíjely, nebezpečí trvá

Vídeň - Víkendové laviny v Alpách připravily o život nejméně čtyři lidi. Dva zemřeli ve Švýcarsku, jeden v Rakousku a jeden v Německu. Několik dalších bylo zraněno. Vysoké lavinové nebezpečí bude ve většině horských oblastí trvat i v příštích dnech. Ve slovenských Nízkých Tatrách dnes mezitím záchranáři našli mrtvého českého turistu, kterého hledali od pátku.

Ve švýcarském kantonu Graubünden zahynuli pod lavinou dva lyžaři. Jejich národnost policie zatím nechce zveřejnit, protože o jejich smrti ještě neinformovala jejich příbuzné. V Rakousku laviny padaly zejména v nejzápadnější části země. Nehledě na vyhlášené lavinové nebezpečí a zákazy vstupu na určené sjezdovky nebo na lyžařské trasy se skupina běžkařů vydala na Regenspitz, kde při sjezdu jednoho úseku strhla lavinu. Tři muži byli sněhem zavaleni, dva se dokázali sami vyprostit, třetího našla záchranná služba mrtvého. V prostoru rakouského Hintersee je od soboty pohřešován 47letý lyžař. Horská služba předpokládá, že jej strhla a zasypala lavina.

V bavorských Alpách zasáhly lyžaře tři laviny. Na Wallbergu přišel 27letý muž pod sněhem o život. U Kochelu zranila lavina 14letého lyžaře, zatímco poblíž Garmisch-Partenkirchenu vyvázli dva lyžaři z laviny bez zranění. Ke všem těmto případům došlo mimo vyhrazené oblasti, kdy rekreační lyžaři porušili pravidla a zákazy.