Na Antarktidě stojí první ekologická základna

Brusel – Na Antarktidě vznikla první vědecká základna, která neprodukuje žádné škodlivé emise a funguje na téměř bezodpadovém hospodářství. Ekologickou základnu zprovoznili belgičtí vědci, kteří ji považují za důkaz, že alternativní energii lze využívat i v těch nejchladnějších částech světa. Proto by neměl být problém chovat se ekologicky v méně extrémních prostředích, míní vědci.

„Pokud můžeme takovou stanici vybudovat v Antarktidě, můžeme to udělat kdekoli jinde. Máme kapacity, technologie i znalosti, abychom změnili svět,“ řekl hlavní projektant Stanice princezny Alžběty Alain Hubert.

Stanice, jejíž výstavba si vyžádala dva roky, využívá řadu technologií šetrných k životnímu prostředí. Jednou z nich jsou mikroorganismy k rozkládání odpadů. Další úspory přináší promyšlené vodní hospodářství, kdy osazenstvo stanice opětně používá vodu ze sprch i z toalet až pětkrát, než ji definitivně vypustí.

K úsporám energie přispívá ale třeba i důkladně promyšlený tvar oken stejně jako tvar budovy připomínající vesmírnou loď. Předpokládaná životnost objektu, jehož vybudování přišlo na 20 milionů eur, je 25 let. Působit na ni mají mezinárodní týmy klimatologů, glaciologů a mikrobiologů.