Prokletí Konga se jmenuje koltan

Kinshasa - Jednou z hlavních příčin krvavých konfliktů v Demokratické republice Kongo je kontrola cenných přírodních zdrojů - zlata, diamantů, kobaltu, manganu a hlavně koltanu. Země vlastní více než dvě třetiny světových zdrojů této suroviny, podle odborníků téměř nevyčerpatelných. Jde o obchodní označení směsi dvou těžkých minerálů, které se nazývají tantalit a kolumbit. Většinou se těží z černých písků říčních nebo mořských náplavů, z nichž se získávají oba kovy.

V Kongu vládne brutalita a násilí nemající na světě obdoby. Podle odhadů bylo za poslední léta války jen v oblasti východního Konga znásilněno 200 tisíc žen a dětí. Na násilí se podílejí Hutuové, Tutsiové, bandité i konžská armáda. Díky zmatku v provincii Jižní Kivu se dá koltan nepozorovaně vyvážet do sousední Rwandy. „Koltan je prokletí Konga,“ říká konžská bojovnice za práva žen Christiane Schuylerová.

Hutuové přišli do Konga po genocidě ve Rwandě v roce 1994. Padlo jí za oběť téměř milion Tutsiů. Bojovníci, kteří zemi utopili v krvi, se stáhli za hranice - vyhnuli se tím potrestání. Teď jsou jich v provincii Jižní Kivu plné pralesy, a aby se uživili, drancují tamní vesnice. Konžská vláda minulý měsíc vpustila na své území rwandské vojáky, aby pomohli odzbrojit povstalecké milice Hutuů.