Austrálie zveřejnila jméno domnělého žháře, varuje ale před lynčováním

Melbourne - Australský soud zveřejnil jméno člověka, který je jako jediný obviněný z úmyslného založení jednoho z ničivých požárů ve státě Vikorie. Devětatřicetiletý Brendan Sokaluk je v ochranné vazbě. Požár údajně založil ve městě Churchill, kde zahynulo 21 lidí. Celkem už je 189 obětí požárů a policie předpokládá, že jejich počet v konečné bilanci přesáhne dvě stovky. Soudce požádal veřejnost, aby se Sokalukovi ani jeho rodině nemstila. Na příští neděli vyhlásil australský premiér Kevin Rudd k uctění památky obětí požárů den národního smutku.

Soud dnes za velkého zájmu médií i veřejnosti začal projednávat Sokalukův případ, podezřelý se však rozhodl zůstat ve vyšetřovací vazbě a řízení se nezúčastnil. Hrozí mu až 25 let vězení. Australské úřady vyzvaly veřejnost, aby muže předčasně neodsuzovala.

Policie nevylučuje, že nejméně dva další požáry byly založeny úmyslně. Experti však soudí, že dokazování žhářství s následkem smrti bude velmi obtížné, protože různé ohně se většinou v přírodě spojují a nelze jednoduše zjistit, zda plameny založené žhářem byly skutečně ty, které usmrtily lidi.

Většinu požárů v jižní Austrálii už hasiči dostali pod kontrolu, úplné uhašení ale zřejmě potrvá ještě několik týdnů. Přes 4000 hasičů stále zápolí s nejhorším ohněm v australských dějinách, který sežehl 450 tisíc hektarů porostů, zničil více než 1800 příbytků a připravil 7000 lidí o střechu nad hlavou.

Sokaluk se ve svém portfoliu na portálu MySpace označuje za opuštěného a svobodného muže, který doufá, že jednou potká tu pravou. Jeho modlou je prý „matka země, bez níž bychom byli všichni mrtví“. Mluvčí hasičů jihoaustralského státu Viktorie uvedla, že Sokaluk byl možná před dvaceti lety dobrovolným hasičem.

Obviněný Australan
Zdroj: ČT24