Ministři školství v Bruselu probrali unijní cíle ve vzdělávání

Brusel - Ministři školství se dnes sešli v Bruselu, aby projednali unijní cíle ve vzdělávání. Evropská komise by chtěla, aby členské státy do školství investovaly nejméně dvě procenta svého HDP a aby minimálně 80 procent žáků na nižším stupni středních škol studovalo dva cizí jazyky.

Některé země EU se ale nechtějí zavázat k další cílům ve vzdělávání. Namítají třeba, že členské státy dostatečně neplní cíle, které si EU stanovila v roce 2003 se sedmiletou platností. Mezi ně patří například plán snížit počet dětí, které předčasně ukončí školní docházku či cíl zvýšit počet dospělých, kteří se účastní projektů celoživotního vzdělávání. O případných nových cílech by měli rozhodnout ministři školství na svém květnovém zasedání.    

Ministři se věnovali i spolupráci členských států při řešení problematiky mládeže. Člen Evropské komise pro vzdělávání, kulturu a mládež Ján Figeľ považuje za dobrý příklad projektů evropský program Erasmus Mundus II. U příležitosti spuštění programu, který zajišťuje studium na zahraničních univerzitách, večer v Bruselu začíná několikadenní konference.

Zatímco v letech 2004 až 2008 na stipendia „padlo“ 230 milionů eur (asi 6,7 miliardy korun), pro roky 2009 až 2013 by to mělo být 950 milionů eur (27,7 miliardy korun). Zvýšení financí na podzim schválil Evropský parlament.   

Erasmus Mundus II

Program Erasmus Mundus II se z větší části rozšiřuje na doktorandské studijní programy, zatímco dosud se soustředil hlavně na magisterské programy. Do programu je zahrnuto zhruba 100 magisterských studijních programů v celé unii, jejichž společným jmenovatelem je vysoká kvalita vzdělávání.