Izraelci bombardovali tunely na hranicích pásma Gazy

Gaza - Izraelské letectvo bombardovalo tunely na hranicích Gazy a Egypta. Podle Izraele se tudy pašují zbraně do pásma. Akce následovala poté, co radikálové z Gazy vyslali na jižní Izrael dvě rakety. Takové incidenty narušují křehké příměří uzavřené 18. ledna po izraelské ofenzivě. Egypt se snaží vyjednat trvalý mír.

Dvě rakety vypálené z pásma Gazy dopadly v pondělí ráno na území Izraele, oznámila to zdejší armáda. O několik hodin později Izraelci začali bombardovat hranici na jihu pásma Gazy u města Rafah. Podle dostupných informací nikdo nebyl zraněn ani zabit.

Podle Palestinců dnes ale na severu pásma Gazy explodovala nevybuchlá munice. Stalo se to, když bombu odpálila jiskra, která vznikla při tavení kovového šrotu. Při výbuchu přišel o život 25letý muž, dalších pět osob bylo zraněno.

Během nedávné třítýdenní izraelské ofenzivy v pásmu Gazy zemřelo přibližně 1 300 Palestinců. Zničeno bylo asi 5 000 domů, stejně jako mnoho silnic, mostů a vládních budov. Obě strany uzavřely 18. ledna dočasné příměří. Diplomaté v Káhiře se nyní snaží dojednat trvalý mír.