Francie uznala podíl na holokaustu, další odškodné ale pozůstalým nevyplatí

Paříž - Nejvyšší francouzský soud uznal, že je Francie odpovědná za deportace Židů během 2. světové války. Státní rada ale zároveň odmítla nárok na další kompenzace. Během vichistického režimu v letech 1940 až 1944 deportovala Francie téměř 76 tisíc Židů do koncentračních táborů, z nich se vrátilo jen 2 500 lidí.

Státní rada, která je nejvyšším soudním orgánem v zemi, se otázkou zabývala na žádost pařížského správního soudu, který řeší žalobu ženy, jejíž otec zemřel v Osvětimi. Žena žádá odškodné 200 tisíc eur (5,6 milionu korun) za deportaci a smrt otce a 80 tisíc eur (asi 2,2 milionu korun) za hmotnou a morální újmu, kterou sama utrpěla.

Peníze ale asi nevysoudí. Rada totiž uvedla, že v případě odškodného už bylo v minulosti učiněno maximum. Soud sice přiznal, že Francie je za deportaci Židů odpovědná, prohlásil ale, že „různá opatření podniknutá od konce druhé světové války na poli odškodnění i na poli symbolickém v mezích možností napravila škody v jejich celku“. Toto rozhodnutí je precedentem a bude zřejmě vodítkem pro další podobné případy.

Vydáno pod