Obama nebude po spojencích žádat azyl pro vězně z Gauntánama

Řím - Americký prezident Barack Obama se zřejmě neobrátí na své spojence, aby přijali vězně z Guantánama. Během návštěvy v Itálii to naznačila předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. "Nemyslím, že se dostaneme do situace, kdy bude prezident žádat země o přijetí lidí z Guantánama, pokud to nebudou země jejich původu," uvedla Pelosiová a dodala, že přijetí vězňů pak bude záležet čistě na rozhodnutí jednotlivých států.

Pelosiová dále prohlásila, že Obama nařídil prověřit každý jednotlivý případ vězňů držených na Guantánamu. „Až to bude dokončeno, rozhodneme se, co dělat s těmito lidmi. Někteří se vrátí do země původu,“ řekla.    

Několik evropských zemí, například Portugalsko, Itálie, Španělsko a Francie, daly najevo ochotu vězně z Guantánama přijmout. Jiné země Evropské unie, mimo jiné Rakousko, Švédsko, Dánsko či Nizozemsko, se ale k tomu stavějí zdrženlivě.    

Obama vydal krátce po svém lednovém nástupu do funkce nařízení, jímž přikázal uzavřít do roka věznici na Guantánamu. Zatím ale není jasné, jak chce Washington naložit s asi 245 vězni, kteří zde jsou stále drženi.

Státy ochotné přijmout vězně z Guantánama
Zdroj: ČT24