Vysoký představitel Rudých Khmerů stanul před soudem

Phnompenh - V Kambodži dnes začal soud s vysokým představitelem Rudých Khmerů Kang Kek Ieuem, který je obviněn ze zločinů proti lidskosti. Ieu byl i velitelem neblaze proslulé věznice S-21. Po třiceti letech tak stanul před soudem první vysoký představitel režimu Rudých Khmerů, během jehož hrůzovlády v letech 1975 až 1979 zemřelo nejméně 1,7 milionu lidí. Kang Kek Ieu zvaný Duch byl do soudní síně převezen neprůstřelným vozem z nedaleké vazební cely. Na první den procesu netrpělivě čekali i bývalí vězni.

V kambodžském Pnompenu začal po deseti letech příprav a průtahů první mezinárodní soud s bývalým Rudým Khmérem. V Kambodži není rodina, kterou by nepoznamenaly čtyři roky krvavé vlády. Třicet let po pádu režimu se mohou dozvědět víc od prvního souzeného, ředitele nechvalně proslulé phnompenské věznice S-21. Tuto fabriku na mučení poznalo v okovech 16 až 20 tisíc lidí. Kdo hned nezemřel, putoval na vražedná pole za městem.

„U popravčích jam jsem každého udeřil železnou tyčí zezadu do týla, a pak ho dobil nožem. Bylo to kruté, ale neměl jsem na vybranou. Jinak by mě nazvali zrádcem,“ popisoval praktiky ve věznici někdejší dozorce Him Huy.

Proces roztočí kola spravedlnosti, říkají bývalí vězni

Kang Kek Ieu zvaný Duch byl do soudní síně převezen neprůstřelným vozem z nedaleké vazební cely. Kromě jeho jsou ve vazbě ještě čtyři další vysocí představitelé Rudých Khmerů.

Na první den procesu netrpělivě čekali i bývalí vězni. „Dnešek je důležitý den. Jdu si poslechnout, co Duch řekne, chci vidět, jak je ochoten říct pravdu,“ říká Meung Son. „Je neuvěřitelné, že po tolika letech čekání, politikaření, hromadění emocí jsme opravdu tady, v první den procesu. Ten kola spravedlnosti roztočí,“ dodává někdejší vězenkyně.

Dnes 66letý ředitel mučírny Duch, pravým jménem Kang Kek Ieu, podle obhájce našel křesťanskou víru a žádá o odpuštění. Je ochoten vypovídat a bude důležitým svědkem v pozdějším procesu se čtyřmi dalšími obviněnými, zejména s tzv. Bratrem číslo dvě.

Obhájce obžalovaného:

„I Kang Kek Ieu má právo na férový proces.“ 

V úvodu procesu jde především o přijetí svědků. Obhájce obžalovaného François Roux dnes u soudu horlil pro to, aby i v tomto případě byla dodržována lidská práva: „Obhajujeme člověka obviňovaného z těch nejhorších zločinů. Ale i ten má právo na férový proces. Práva, kterých se dožadují oběti, platí i pro obžalovaného: jsou to lidská práva.“

Obhajobě se také nelíbí, že soud přijal nového spolužalobce, kterým by se měl stát jeden z vězněných. Advokát Roux trvdí, že tento člověk nemůže fuknkci zastávat, neboť se k soudu nepřihlásil ve stanovené době. To podle Rouxe odporuje pravidlům procesu, dohodnutým po dlouhém vyjednávání mezi Kambodžou a OSN. Žaloba ale namítá, že se Norng Chan Phai přihlásil o dva dny později prostě proto, že o příslušné lhůtě nevěděl.

Řadu let to vypadalo, že se tribunál pod záštitou OSN vůbec nerozjede. První dny líčení zaberou procedurální otázky. Výpovědi svědků se čekají v březnu, rozsudek možná v září.