Clintonová odsoudila hrozby Severní Koreje

Tokio - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, jež je na své první zahraniční cestě v roli ministryně zahraničí, odsoudila hrozby nového testu rakety dlouhého doletu Severní Koreje. Podle jejich slov takový čin komunistické zemi nepomůže v pokroku ve vztazích se Spojenými státy. Prohlášení učinila při své návštěvě Japonska, které je první zastávkou na její oficiální cestě po Asii.

KLDR pohrozila novým testem rakety dlouhého doletu v pondělí, tedy v den oslav 67. narozenin severokorejského vůdce Kim Čong-ila. V poslední době sílí na Severní Koreu mezinárodní tlak, aby ustoupila od plánů zkoušek raket Tepodong-2, o nichž se předpokládá, že jsou schopné doletět až na území USA.

Spojené státy jsou ochotny normalizovat vztahy s KLDR 

Clintonová v reakci na pondělní prohlášení KLDR zopakovala stanovisko USA z minulého týdne, že Spojené státy jsou se Severní Koreou ochotny normalizovat své vztahy, podepsat s ní mírovou smlouvu a poskytnout jí hospodářskou pomoc, pokud zcela ukončí svůj program na výrobu jaderných zbraní. „Rozhodnutí, zda bude Severní Korea spolupracovat v šestistranných rozhovorech a přestane s provokativními řečmi a gesty, je na ní - a my ji pozorně sledujeme,“ dodala.

Více harmonie a více naslouchání 

Kromě jaderného programu Severní Koreje hodlá šéfka americké diplomacie s japonskými zástupci projednat také světovou finanční krizi a válku v Afghánistánu. Dnes se vyjádřila, že je třeba dosáhnout větší vyrovnanosti v zahraniční politice USA.  

„Musíme se snažit vytvořit větší rovnováhu a více harmonie,“ řekla při projevu na americkém velvyslanectví v Japonsku Clintonová v narážce na předchozí administrativu prezidenta George Bushe. „Budeme naslouchat, ale také usilovat o větší počet partnerství a spolupracovat na problémech, které nikdo z nás nedokáže zvládnout sám,“ dodala s odkazem především na současnou finanční krizi, která obzvlášť těžce postihla Japonsko.

Clintonová během své první zahraniční cesty v roli ministryně zahraničí navštíví také Indonésii, Jižní Koreu a Čínu.