Popularita Medveděva s Putinem klesá, ale ještě to není tak zlé

Moskva - Důvěra ve vládnoucí tandem Medveděv-Putin v Rusku klesá. Zatímco loni v září schvalovalo práci premiéra Vladimira Putina 81 procent Rusů, nyní je to 74 procent. U prezidenta Dmitrije Medveděva, jehož popularita trvale za předsedou vlády pokulhává, klesla podpora ze 79 na 69 procent. Většina Rusů je ale nadále přesvědčena o tom, že nikdo by nemohl řídit zemi lépe. Vyplývá to z průzkumu střediska VCIOM, jehož výsledky dnes zveřejnil list Trud.

Krize připravila statisíce Rusů o práci a způsobila strmý pád rublu, který vůči dolaru ztratil třetinu hodnoty. Hospodářskou politiku vlády nyní podle průzkumu schvaluje jen 15 procent dotázaných, třetina je proti. Putin a Medveděv se nadále nemusejí obávat ohrožení svého postavení, i když jejich popularita bude s krizí nejspíše dále klesat. Opoziční politici přitom předpokládají, že krize si vynutí politické změny.

Experti podle deníku Trud varují, že Putinovi při dalším setrvávání v čele vlády hrozí ještě větší ztráta popularity, a proto počítají s možností buď předčasných prezidentských voleb, které by ho vrátily do Kremlu, anebo jeho jmenováním do čela svazového soustátí s Běloruskem.

„Zatím je to vše jen z oblasti hypotéz,“ míní Alexej Makarkin z Centra politických studií, podle něhož nic zatím nenutí moc k předčasným volbám či jiným nevýhodným změnám. Ty podle něj nastanou jedině v případě, že krize potrvá déle než rok a dotkne se většiny populace natolik, že by hrozil výbuch nespokojenosti. Ale podle průzkumu střediska FOM je nyní ochotno protestovat jen 35 procent Rusů, což je o čtyři procenta méně než před propuknutím krize.

Vydáno pod