Rakousko definitivně rozhodlo: Pracovní trh zůstane Čechům zavřený

Vídeň - Rakouská vláda dnes definitivně rozhodla, že pracovní trh v zemi zůstane Čechům a dalším nováčkům v Evropské unii uzavřen až do roku 2011, kdy skončí přechodné období povolené Bruselem. Koaliční kabinet sociálních demokratů a lidovců se na tom shodl jednomyslně a zopakoval tak vyjádření rakouského kancléře Wernera Faymanna z konce ledna v Praze. Vídeň musí své rozhodnutí ještě zdůvodnit Evropské komisi.

„Problémy, kterým čelí náš pracovní trh, a stále ještě velké rozdíly v platech u nás a v těchto zemích nás vedly k rozhodnutí prodloužit toto přechodné období. Vláda ho dnes schválila,“ prohlásil dnes rakouský kancléř Werner Faymann.

„Máme dobré argumenty k tomu říct, potřebujeme ještě 24 měsíců,“ konstatoval sociálnědemokratický ministr sociální péče Rudolf Hundstorfer. V tomto období podle něj musí být odstraněny ještě některé „mezery“ v platových a sociálních otázkách. Nejde prý jen o to, aby do země cizinci přišli za prací. „Musí tu také žít,“ argumentoval ministr. Zdůraznil, že Rakousko má po Irsku druhý nejvyšší počet pracovních migrantů ze zemí, které unii rozšířily po roce 2004. Mezi ně patří i Češi a Slováci.

Ministr zahraničí Michael Spindelegger považuje vyčerpání celého přechodného období za nutnost. Důvody, kvůli nimž k jeho uplatnění přistoupila rakouská vláda v roce 2004, podle něj stále platí. „Právě nyní v době hospodářské krize a napjaté situaci na pracovním trhu je důležité poskytnout zaměstnancům v Rakousku plnou ochranu,“ zdůraznil šéf diplomacie.

Jak uvedl vídeňský zpravodaj ČT Jan Moláček, za současné situace na rakouském pracovním trhu by jeho uvolnění bylo pro novou rakouskou vládu politickou sebevraždou. Nicméně eurokomisař Vladimír Špidla už prohlásil, že očekává podrobnou analýzu a vysvětlení rakouského kroku.

Podobně jako Rakousko uplatní přechodné období do dubna 2011 i Německo, které alespoň od letošního ledna umožnilo práci vysokoškolákům se střední a východní Evropy. Svůj trh si se starých států unie chrání ještě Dánsko a Belgie, které ale naznačily, že by mohly letos překážky odstranit. Češi a další unijní nováčci musí mít v Rakousku pracovní povolení. V některých oborech, kde alpskou republiku trápí nedostatek pracovníků, byla už pravidla zmírněna, což platí i pro vědu a výzkum.