Súdánská vláda začala vyjednávat s povstalci

Chartúm - Súdánská vláda a nejsilnější povstalecká skupina z provincie Dárfúr podepsaly v úterý rámcovou dohodu o uspořádání mírových jednání o tomto západosúdánském regionu sužovaném krvavou občanskou válkou. Po týdenním jednání se sice stranám nepodařilo dohodnout na příměří, ale i tak ujednání přivítal generální tajemník OSN.

Pan Ki-mun v úterý dohodu označil za „konstruktivní krok“ a zároveň vyzval obě strany k rychlému uzavření příměří a vytvoření detailní dohody o dalších jednáních. Dohodu spíše obezřetně přivítaly i členské země Rady bezpečnosti OSN. Susan Riceová, americká velvyslankyně u OSN, hovořila o „potenciálně prvním skromném kroku“.

Dohodu vláda podepsala s Hnutím pro spravedlnost a rovnost, jednou ze silných povstaleckých skupin, které v Dárfúru od roku 2003 bojují s vládou a jí podporovanými arabskými milicemi. Podle odhadů OSN při konfliktu přišlo dosud o život na 300 tisíc lidí a téměř tři miliony byly vyhnány ze svých domovů.  

Jednání zahájena minulý týden

Členové Hnutí pro spravedlnost a rovnost zahájili rozhovory se súdánskou vládou v Kataru minulý týden ve snaze nalézt východisko z dlouhodobé krize v regionu. Jednání se však nezúčastnily další povstalecké skupiny, což snahy o vyřešení konfliktu výrazně komplikuje. „Chtěl bych zdůraznit, že příští kolo jednání bude obsáhlé a soustředí se na jádro problému,“ řekl předák povstalců Chalíl Ibráhím. „Naším přáním je dosáhnout komplexního a spravedlivého řešení války a předejít vypuknutí dalšího konfliktu,“ dodal předák hnutí.

Jako gesto dobré vůle podle něho hnutí propustí některé vládní vojáky, které zajala. Podle mezinárodních zprostředkovatelů, kteří se účastnili jednání, rebelové zase usilují o propuštění svých členů z vládních vězení, kde jich přinejmenším 50 čeká na vykonání trestu smrti. Druhé kolo jednání mezi stranami se bude konat do dvou týdnů v katarské metropoli Dauhá, řekl katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání. Zdůraznil, že k mírovým jednáním jsou zvány i další povstalecké skupiny v Súdánu.

Jednání může ohrozit zatykač na súdánského prezidenta 

Jeden ze zástupců súdánské vlády ovšem vyjádřil obavy, že jednání o příměří může být ohroženo případným vydáním zatykače Mezinárodního trestního soudu na súdánského prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra. Ten je soudem obviněn ze zločinů v Dárfúru a Chartúm se domnívá, že by vstřícný krok k dohodě s Hnutím pro spravedlnost a rovnost mohl vést k odložení jeho procesu. To ovšem v úterý Susan Riceová důrazně odmítla, když řekla, že mezi uzavřenou dohodou a obžalobou súdánského prezidenta není žádný vztah a že pozastavení procesu není opodstatněné.