Japonští ortopedi transplantují protézu mořské želvě

Tokio - Mořská želva, kterou pravděpodobně zranil žralok, dostane nové ploutve. Specializovaní japonští ortopedi pro ni připravují protézu, která jí umožní nejen návrat do mořských vod, ale také pohyb po pláži, a tudíž i kladení vajec. Operace by měla být provedena v květnu.

„Musíme si dát pozor, aby protézy byly dostatečně pevné, aby byla želva schopná se plazit po pláži a normálně snášet vejce,“ zdůraznila Erika Akaiová z japonské nevládní organizace, která se věnuje ochraně mořských želv.

Zraněná kareta obecná, jejíž krunýř měří na délku 74 centimetrů, byla loni v létě vytažena z moře u jihozápadních břehů Japonska. Se zraněními předních ploutví, která jí s téměř stoprocentní jistotou způsobil útok žraloka, byla následně umístěna v jednom akváriu v prefektuře Tokušima.

„Jelikož jsme ji nemohli vypustit na svobodu, protože její plavecké schopnosti klesly na pouhých 60 procent oproti zdravé želvě, rozhodli jsme se jí implantovat umělé ploutve,“ dodala Akaiová.

Japonci jsou velkými odborníky na výrobu umělých ploutví, zejména pro delfíny, kteří trpí častými zraněními těchto svých končetin.