Mezi afghánskými policisty je narkomanů jako máku

Kábul - Afghánská policie má problémy s narkomany ve svých řadách. S odvoláním na britský zdroj přímo z Afghánistánu to uvedla stanice BBC. Například v provincii Hílmand drogy údajně užívá až 60 procent policistů, narkomani jsou ale i mezi policisty z dalších částí země. Z Afghánistánu přitom pochází 90 procent světové produkce opia, většina právě z provincie Hílmand.

Prokázalo se, že 16 procent z 5 320 afghánských policistů a policejních branců, kteří byli zapojeni do celoafghánského testovacího programu vedeného USA, užívá drogy, většinou hašiš nebo opium. Počet narkomanů je vyšší v jihoafghánských provinciích, kde jsou drogy snáze dostupné. V Kandaháru, který sousedí s Hílmandem, bylo na drogy pozitivních 39 procent testovaných. Hílmandský guvernér Guláb Mangal přiznal, že narkomani v policejním sboru představují závažný problém. Úřady o tom prý vědí a nedávno bylo kvůli drogám deset policistů ze služeb propuštěno.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se v poslední době kvůli obnovené bojeschopnosti Talibanu zhoršuje. Koaliční vojáci jsou přesvědčeni o tom, že hlavním finančním zdrojem tohoto radikálního hnutí je právě obchod s drogami. Podle britských velitelů je velkým bezpečnostním problémem mimo jiné i nespolehlivost afghánské policie.

Britským a afghánským vojákům se podařilo při pětidenním únorovém zátahu v Hílmandu zabavit drogy a zařízení k jejich výrobě za 50 milionů liber (1,6 miliardy korun). To podle britského ministra obrany Johna Huttona zkomplikuje radikálům z Talibanu finanční situaci. Razie ve čtyřech výrobnách drog trvala od 6. do 11. února a zúčastnilo se jí asi 700 vojáků. Byly při ní zabaveny také zbraně včetně raketometů a motocyklu, který měl být využit k sebevražednému útoku. Britská armáda akci hodnotí jako přesnou, chirurgickou operaci, která byla úspěšná díky spolupráci s rozvědkou.

  • Afghánská policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/689/68844.jpg
  • Provincie Afghánistánu a Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/438/43745.gif