Británie vyhostí duchovního al-Káidy

Londýn - Britský soud posílá muslimského duchovního abú Katadu do Jordánska. Justice totiž dnes rozhodla o vyhoštění tohoto muslima napojeného na al-Káidu. Doma přitom Katadu čeká kvůli zapojení do terorismu dlouholetý žalář. V minulosti se Katada stýkal s teroristy z al-Káidy, kteří byli odsouzeni za útoky z 11. září 2001 v USA.

Katada je jedním z duchovních vůdců al-Káidy v Evropě. Pochází z Jordánska, kde byl za spolupráci s teroristickou organizací dvakrát (v roce 1998 a 2000) odsouzen na 15 let. Od roku 1993 ale žije Katada v Británii, kde získal status politického uprchlíka. V roce 2002 ho zde zatkli také kvůli terorismu.

Katada se podle britské vlády stýkal s atentátníkem, který se v roce 2001 pokusil zaútočit na leteckou transatlantickou linku. Kromě toho se znal i se Zacariasem Moussaouim, který se podílel na útocích z 11. září.  

Dnešní rozhodnutí soudu je reakcí na odvolání britského ministerstva vnitra proti loňskému rozhodnutí soudu, který odmítl Katadu vyhostit. Tribunál to tehdy zdůvodnil tím, že v Jordánsku by v případě soudu mohly být proti němu použity důkazy získané mučením.

Vydáno pod