Vydejte Šalita, jinak neotevřeme, vzkazuje Hamasu Izrael

Gaza - Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům představila plán na obnovu pásma Gazy. Počítá s náklady kolem 345 milionů dolarů. Zajistit by měl obnovu infrastruktury, dodávky potravin, zdravotní péči a dostupnost vzdělání. Tyto cíle by ale mohl zkomplikovat Izrael. Jeho bezpečnostní kabinet dnes rozhodl, že neotevře hraniční přechody pásma Gazy, dokud nebude propuštěn unesený voják Gilad Šalit. Hamas, který ovládá pásmo Gazy, izraelské podmiňování příměří odsoudil. Egypt dnes navíc oznámil, že rozhovory o příměří se prozatím odkládají na 22. února.

Dvanáctičlenný bezpečnostní kabinet se dohodl, že bez Šalitova propuštění je nepřijatelné, aby Izrael souhlasil s příměřím, které navrhl Egypt a které počítá se znovuotevřením hraničních přechodů nejen pro omezenou humanitární pomoc, prohlásil izraelský ministr vnitra Meir Šitrit.

Podle egyptského prezidenta Husního Mubaraka ale je Šalitův osud oddělenou otázkou, která nemůže být žádným způsobem spojována s jednáními o příměří. Hamas zajal Šalita v červnu 2006. Otevření hraničních přechodů je pro Hamas jednou z podmínek, aby přistoupil na dohodu o příměří.

Izrael na přelomu loňského a letošního roku vedl proti Hamasu v pásmu Gazy třítýdenní ofenzivu, jejímž cílem bylo zastavit ostřelování izraelského území raketami odpalovanými z palestinského území. Při bojích zemřelo 1 300 Palestinců, zničeno bylo asi 5 000 domů, stejně jako mnoho silnic, mostů a vládních budov. Obě strany uzavřely 18. ledna dočasné příměří, to se ale porušuje.

Íránské špionážní letadlo doletí až do Izraele

Rozhodnutí izraelského bezpečnostního kabinetu přichází v době, kdy Írán údajně postavil vlastní bezpilotní špionážní letadlo s doletem přes 1000 kilometrů. Letoun by tak byl schopen dosáhnout i území Izraele, který je častým terčem slovních útoků íránských představitelů. Oznámila to dnes íránská tisková agentura Fars s odvoláním na náměstka ministra obrany Ahmada Vahídího. Mezi Íránem a Izraelem panují dlouhodobě napjaté vztahy. Islámská republika židovský stát neuznává a její představitelé v minulosti opakovaně pohrozili vymazáním Izraele z mapy světa.

Jednání v Egyptě se odkládá na neděli

Rozhovory o urovnání sporů mezi znesvářenými palestinskými skupinami, které budou vedeny pod záštitou Egypta, byly odloženy kvůli dalším nezbytným konzultacím. Oznámila to dnes egyptská agentura MENA.     

Rozhovory měly začít v Egyptě 22. února. Agentura citovala nejmenovaného vysokého egyptského představitele, podle něhož byly odloženy na krátkou dobu. Žádné další podrobnosti nebyly uvedeny.

Demonstrace za propuštění Gilada Šalita
Zdroj: ČT24