Indie nabídla Srí Lance pomoc při evakuaci civilistů

Kolombo - Indie nabídla Srí Lance svou pomoc s evakuací desítek tisíc civilistů, kteří uvízli v regionu, v němž bojuje srílanská vláda s tamilskými povstalci. Humanitární organizace opakovaně upozorňují na to, že na Srí Lance ohrožují boje mezi vojáky a Tamilskými tygry civilisty. Ti jsou uvězněni v oblasti konfliktu a chybí jim základní potraviny i voda. Vláda proto s pomocí srílanského námořnictva dopravila do oblasti humanitární pomoc, která je ovšem jen zlomkem toho, co by místní obyvatele skutečně potřebovali.

Mezitím armáda oznámila, že vojáci stále pokračují v ofenzivě proti rebelům. Zdroje Tamilských povstalců dokonce obvinily armádu, že po jejích náletech zemřelo nejméně 100 civilistů. Dalších 70 lidí prý bylo zraněno. Útok se odehrál v oblasti Aananthapuram.

Vláda oznámila, že civilistům do oblasti bojů posílá 50 tun potravinové a lékařské pomoci. Loď s nákladem vyrazila z východního přístavu Trincomalee a pokračuje k severovýchodnímu pobřeží v oblasti Puttumatalan, kterou armáda vyhlásila za nebojovou zónu.

„V oblasti není žádný akutní nedostatek potravin, vláda sem nicméně posílá 50 tun pomoci, která obsahuje například mléko, mouku, cukr nebo léky,“ řekl novinářům zástupce vlády. Ten dodal, že dalších 50 tun pomoci dodá vláda do oblasti v nadcházejících dnech.

Humanitární organizace upozorňují, že v oblasti bojů uvízlo až 200 tisíc lidí. Vláda ale uvádí jiné číslo, podle ní jde o 70 tisíc lidí. Vláda vyslyšela výzvy humanitárních organizací a na pomoc civilistům vytvořila u pobřeží nebojovou zónu, která má rozlohu 12 kilometrů čtverečních, a kam se mohou civilisté uchýlit.

Situace srílanských civilistů zneklidňuje už i Indii. Zdejší ministr zahraničí Pranáb Mukherdží ve svém prohlášení uvádí, že situace 70 tisíc uvězněných civilistů jej výrazně znepokojuje. Dodal také: „Indická vláda je připravena pomoci vládě Srí Lanky s evakuací civilistů, uvězněných v oblasti konfliktu.“