Microsoft chce v Česku otevřít již druhé inovační centrum

Brno - Do jednoho roka hodlá firma Microsoft otevřít v Česku již druhé Microsoft Inovační centrum (MIC). To má pomoci začínajícím počítačovým firmám a vzniknout by mělo v Hradci Králové. První centrum vzniklo před rokem v Brně - za 12 měsíců uspořádalo kolem 40 seminářů a školení, kterých se zúčastnilo zhruba 900 účastníků.

„V Hradci existuje stejně jako v Brně zázemí technické univerzity, která produkuje mladé programátory s dobrými nápady, na jejich realizaci ale nemají dostatek zkušeností a financí. A právě s tímto by jim mělo naše centrum pomoci,“ uvedl Filip Řehořík ze společnosti Microsoft. Podobných inovačních center, jako je v Brně, má Microsoft po celém světě asi 110.

Zásadní je dobrý nápad 

Hlavním předpokladem pro vstup do inkubátoru pro začínající podnikatele je nápad. Firma musí přijít s inovací, která by mohla softwarový svět posunout dál. Možnost prosadit se mají i studenti vysokých škol.

Služeb inovačního centra využila v loňském roce například začínající společnost webProgress, která vyvíjí netradiční navigační pomůcku pro nevidomé a slabozraké. Firma, která se původně zabývala tvorbou internetových stránek, se spojila se studenty a jejich projektem slepecké hole a díky školení a podpoře odborníků se jí přímo v MIC podařilo prototyp zařízení vyzkoušet.

Pomoc nevidomým a slabozrakým

Zařízení funguje na principu čipů známých z identifikace zboží na pokladnách. Čipy jsou v tomto případě ale napevno zabudovány v podlaze nebo stěnách a pohyblivé je naopak čtecí zařízení umístěné do slepecké hole. „Systém je navržen pro usnadnění pohybu například v budovách, kde je slabý signál GPS. Nyní je před námi velký úkol převést projekt do praxe, najít konkrétní komerční využití. MIC nám slíbilo pomoc svých grantových poradců na vybudování první reálné trasy,“ řekl jednatel společnosti Vlastimil Sapák.

Microsoft Inovační centrum vzniklo díky spolupráci společnosti Microsoft a Jihomoravského inovačního centra (JIC), které v Brně provozuje samostatný technologický inkubátor. JIC založil před šesti lety Jihomoravský kraj, vložil do něj přes půl miliardy korun. Inkubátorem prošly desítky firem, řada z nich se již osamostatnila. V roce 2007 tyto firmy utržily přes čtvrt miliardy korun.

Vydáno pod