Indonésie je příkladem moderní islámské země, myslí si Clintonová

Jakarta - Americká ministryně zahraničí pokračuje ve své první zahraniční návštěvě. Dnes dorazila do Indonésie. Clintonová dala právě tuto muslimskou zemi za příklad, že islám může v moderním světě existovat současně s demokracií. Šéfka diplomacie Spojených států přijela do Indonésie prohloubit vzájemnou spolupráci v oblasti bezpečnosti a ekologie.

Clintonová v Jakartě prohlásila, že by chtěla prohloubit spolupráci USA s Indonésií v boji proti terorismu a klimatickým změnám. Důraz dala i na bezpečnostní spolupráci. Clintonová se během návštěvy kromě zástupců indonéských institucí setká také s prezidentem Susilem Bambangem Yudhoyonem.  

„V minulosti jsem procestovala mnoho zemí a říkám: Jestli chcete vidět, jak mohou islám, demokracie, modernita a ženská práva existovat společně, jeďte do Indonésie,“ uvedla Clintonová během večeře s aktivisty ze společenských organizací.

I když patří indonéští muslimové k těm moderním, sem tam v zemi dojde k bombovým útokům, které spáchají právě islamističtí radikálové. Nejznámější je zřejmě případ z roku 2002, kdy na Bali po bombovém útoku na turistické oblasti zemřelo 200 lidí.

Clintonová vyrazila na svou první zahraniční cestu do Asie, aby na rozdíl od svých předchůdců, kteří tradičně mířili do Evropy, dala důraz na to, že zahraniční politika nové americké administrativy pokládá vztahy přes Tichý oceán za stejně důležité jako ty transatlantické. Americká šéfka diplomacie už navštívila Japonsko, na své cestě se zastaví také v Číně a Jižní Koreji.

Americká ministryně zahraničí na návštěvě v Indonésii
Zdroj: ČT24