Křivoklátsko se zřejmě dočká puncu národního parku

Praha - Ministerstvo životního prostředí chce vyhlásit nový Národní park na Křivoklátsku. Podle něj si jej tamní příroda zaslouží svou výjimečností v rámci střední Evropy a taky tím, jak je zachovalá. Kraj spisovatele Oty Pavla s hlubokým údolím řeky Berounky a listnatými lesy v jejím okolí by se tak dočkal mimo uznání milovníků přírody i uznání státní, a stal by se tak pátým českým národním parkem.

„Naším cílem je samozřejmě vyhlásit národní park, ale nechceme to za každou cenu,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí František Pelc. Oblast je mimořádná především pro přírodovědce. Nachází se zde totiž stovky druhů živočichů, suťové lesy s jeřáby a tisy.

Ministerstvo životního prostředí již zahájilo sérii jednání se starosty měst. Jak uvedla Iveta Kohoutová, starostka Karlovy Vsi, lidé se k vyhlášení národního parku staví spíše negativně a neví, jaká omezení jim přinese.

Křivoklátská oblast ale prochází útlumem zemědělství a k přírodě šetrná turistika může přinést peníze. Oslovení lidé se nejvíc bojí toho, že nebudou moci chodit do lesa na houby a na dřevo. „Tady jsou lidi závislí na lesu, tady se netopí ničím jiným než dřevem,“ uvedl jeden z obyvatel Karlovy Vsi.

Tento týden zahajuje ministerstvo životního prostředí jednání s vlastníky lesů, jimž jsou Colorado-Mansfeld a společnost Lesy České republiky. I na Křivoklátsku totiž mají vznikat pralesy, ve kterých se nebude zasahovat. „Ale abych už teď předešel nějaké dramatizaci, jsou to části, které jsou to již teď části lokalizované v oblasti suťových lesů, kde hospodaření standardně už několik desítek let neprobíhá a většina takových lokalit je vázána na přírodní rezervace,“ upřesnil záměr Pelc.

Národní park Křivoklátsko by mohl vzniknout už letos. Jednalo by se přitom o první národní park v centrální části České republiky.