Čína uměle přivolávala sníh, až přišla kalamita

Peking - Dvanáct dálnic kolem hlavního města Číny muselo být zavřeno poté, co je zasypal sníh. Ten Číňané uměle přivolávali rozprašováním speciálních chemikálií do mraků nad Pekingem, uvádí agentura Reuters. Veškeré dálniční spoje hlavního města s okolím jsou tak neprůjezdné.

Peking i provincii Che-pej, která metropoli obklopuje, sužuje už několik měsíců sucho, které je nejhorším za posledních bezmála čtyřicet let. Čína se proto rozhodla jednat a přírodě poručit - nad regionem do mraků rozprášila velké množství chemikálií, které měly srážky přivolat.

Sněžit začalo v úterý ráno, ve středu experti použili další dávku chemikálií, což v noci na dnešek vyvolalo husté sněžení. Sněhové srážky by měly pokračovat až do dnešní noci. Hlavní město je tak pokryté bílou pokrývkou, což se často nestává. Panují zde sice chladné zimy, ale sníh, pokud vůbec padá, je obvykle jen v podobě lehkého poprašku.

Čína s technikami ovlivňujícími počasí experimentuje už několik let. Naposledy je údajně použila loni během letních olympijských her v Pekingu, aby zahajovací ceremoniál her nepokazil déšť.