Muži obžalovaní z vraždy Politkovské jsou podle soudu nevinní

Moskva - Všichni tři muži obžalovaní ze spoluúčasti na vraždě novinářky Anny Politkovské jsou nevinní. K tomuto závěru dnes nečekaně dospěla porota moskevského vojenského soudu. Soudce Jevgenij Zubov pak nařídil obviněné propustit na svobodu. Prokuratura uvedla, že se proti verdiktu odvolá. Neúnavnou kritičku Kremlu, která se proslavila reportážemi z Čečenska, zastřelil najatý vrah v říjnu 2006 před jejím domem. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění. Prokuratura přitom na lavici obžalovaných nedokázala posadit ani údajného najatého vraha, ani odhalit objednavatele vraždy známé kritičky Kremlu.

Dvanáct porotců po dvouhodinové poradě dospělo jednomyslně k verdiktu, že bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi, obvinění ze spoluúčasti na vraždě novinářky, jakož i důstojník tajné služby Pavel Rjaguzov jsou nevinní. Podplukovník Rjaguzov byl původně podezírán z účasti na spiknutí, ale nepodařilo se proti němu najít důkazy. Na lavici obžalovaných nicméně zůstal kvůli vydírání jednoho podnikatele spolu s Chadžikurbanovem. Oba však porota dnes zprostila obvinění i v tomto případu.

„Přirozeně se obrátíme k odvolacímu soudu,“ uvedla státní žalobkyně Julija Safinová, podle níž byl proces poznamenán pochybeními. Nejprve však musí vyčkat na písemné vyhotovení verdiktu. Na odvolání má deset dnů.

Rodinní příslušníci Anny Politkovské i list Novaja Gazeta, kde pracovala, trvají na tom, že vyšetřování nesmí skončit. Stále nebyl dopaden sám vrah, jehož identita je sice známá, ale skrývá se na neznámém místě. Podle vyšetřovatelů jde o třetího sourozence bratrů Machmudovových Rustama. Nebylo ani objasněno, kdo si vraždu najal.

Pochyby, že se skutečně podařilo dopadnout spolupachatele zločinu, dala najevo ještě před vynesením verdiktu poroty zástupkyně pozůstalých, syna a dcery novinářky. „Schvalujeme rozhodnutí porotců, protože prokuratura nedokázala usvědčit obviněné,“ řekl novinářům Ilja Politkovskij. Obvinění od počátku trvali na své nevině. Podle Rjaguzova měl proces posloužit tomu, aby už nikdo „nehledal skutečné vrahy Anny Politkovské“, jejichž dopadení nyní pokládá za svůj životní cíl. „Jestli to udělal kdokoliv z nás, ať je proklet,“ řekl Džabrail Machmudov ve středečním závěrečném vystoupení.

Západ i ruská opozice podezírají z účasti na vraždě Politkovské tajné služby, prokremelská média zločin zase připisují oponentům Kremlu nebo čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi. Během soudního řízení vyplynuly detaily spojující vraždu s ruským podsvětím, s některými čečenskými politiky a se zkorumpovanými příslušníky ruských bezpečnostních složek. „Máme svoji představu o tom, kdo to mohl být. Důkazy ale zatím chybí. Jediné, co můžu zatím říct, je, že ten člověk není ze zahraničí, ale odsud - z Ruska,“  říká vedoucí redaktor časopisu Novaja gazeta Dmitrij Muratov.

List Novaja gazeta slibuje ve vyšetřování pokračovat. Velké naděje si ale nedělá. Po Anně Politkovské nedávno zemřela i další reportérka Nové gazety - mladá stážistka Anastasija Baburovová. Společně s právníkem Stanislavem Markelovem ji nájemný vrah zastřelil v lednu přímo na ulici v centru ruského hlavního města.

Politkovská byla podle amerického Výboru na ochranu novinářů třináctou obětí z řad ruských novinářů odstraněných nájemnými vrahy během osmileté éry Vladimira Putina v čele státu. Žádný z vrahů nebyl dosud odsouzen.