Klaus tvrdě kritizoval EU, označil ji za revoluční experiment

Brusel - Prezident Václav Klaus dnes v projevu na půdě Evropského parlamentu ostře kritizoval současný stav Evropské unie. Prohlásil, že EU je revolučním experimentem, který se snaží udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí. Zdůraznil, že EU musí být založena na pluralitě názorů, není možné, aby někdo, kdo má jiný názor, byl považován za odpůrce evropské integrace. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering v rekaci na to řekl, že pokud by v EU nepanovala demokracie, Klaus by svůj projev nemohl přednést.

„Volení zástupci 27 zemí s velmi pestrým spektrem politických názorů a postojů jsou unikátním auditoriem, stejně jako je již více než půl století unikátním a v podstatě revolučním experimentem sama EU se svým pokusem udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí,“ uvedl na začátku svého projevu český prezident. 

Václav Klaus:

„EU je unikátním a v podstatě revolučním experimentem, který se snaží dělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí.“

Klaus ve svém projevu zopakoval, že pro Českou republiku není jiná alternativa než EU a že v zemi neexistuje žádná relevantní politická síla, která by to chtěla zpochybňovat. „Proto se nás nepříjemně dotýkají v poslední době množící se útoky na naši adresu, které jsou založeny na ničím neopodstatněném předpokladu, že Češi hledají jiné integrační seskupení než to, kterého se před pěti lety stali členy. Není tomu tak,“ dodal prezident Klaus.

Cílem nesmí být integrace, ale svoboda, řekl Klaus

Václav Klaus:

„Posilování role Evropského parlamentu může vést k většímu pocitu odcizení v jednotlivých zemích.“

Ve svém projevu se významně věnoval i evropské integraci a Lisabonské smlouvě. Cílem integrace podle něj nesmí být integrace jako taková, ale svoboda a tržní ekonomika. „Obávám se, že pokusy integraci dále urychlovat a prohlubovat a rozhodování o podmínkách života občanů členských zemí ve stále větší míře posouvat na evropskou úroveň mohou svými důsledky ohrozit všechno pozitivní, co bylo za poslední půlstoletí v Evropě dosaženo,“ znepokojivě dodal Klaus. Europoslancům v sále český prezident vzkázal: „Je nutné se ptát, zda jako europoslanci nerozhodujete o věcech, které patři národním státům.“ Po této narážce sklidil od části parlamentu bouřlivý potlesk.


Klaus se také ohradil proti své nálepce „evropského odpůrce“. Upozornil, že Evropa musí být založena na pluralitě názorů a svobodě. Vzpomněl přitom na éru komunismu, kdy za jakýkoli názor proti oficiálnímu proudu byl jeho autor perzekuován. „Kdo má v Evropském parlamentu jiný názor, je považován za odpůrce evropské integrace. Kde ale není opozice, není ani demokracie,“ uvedl Klaus.

Za krizi nemůže trh, ale politika… 

Český prezident se opřel i do ekonomiky a protikrizových opatření unie. Ekonomický systém EU je podle něj systémem potlačovaného trhu a nepřetržitého posilování centrálního řízení ekonomiky. Dodal, že EU mylně interpretuje příčiny krize, když za jejího viníka považuje trh. Podle Klause jsou to naopak politické zásahy do trhu, které krizi vyvolaly: „Řesením problému je liberalizace a deregulace evropské ekonomiky.“

Klausův projev vyvolával v Evropském parlamentu rozdílné reakce, část poslanců přerušovala vystoupení českého prezidenta bouřlivým potleskem, jiní hlasitě bučeli nebo na protest opouštěli sál.

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering Klausovi nejprve za jeho projev poděkoval a zároveň Klausovi připomněl, že pokud by v EU nepanovala demokracie, svůj projev by v EP nemohl přednést.

Podle Klause nejsou někteří europoslanci připraveni poslouchat

Po projevu se český prezident zúčastnil tiskové konference, kde svou řeč ohodnotil jako vybalancovanou. Řekl prý vše, co říci chtěl. „Myslím, že to byla výborná atmosféra,“ řekl.

„Velmi jsem si to užil. Myslím, že pro řečníka by nejhorším možným závěrem bylo naprosté ticho a nedostatek zájmu. A to je něco, co se nestalo,“ podotkl Klaus. „Jsem jen překvapen, že někteří lidé nejsou připraveni poslouchat. Ukázali, že nechtějí poslouchat, a proto se rozhodli sál opustit. To je trochu překvapující chování,“ doplnil.

Projev Václava Klause
Zdroj: ČT24