Cena kokainu kvůli novým pašeráckým trasám prudce klesá

Londýn - Kokain je v Evropě stále levnější kvůli novým trasám používaným pašeráky. Podle BBC to vyplývá ze zprávy Mezinárodního výboru pro kontrolu drog. Už teď je například v Británii cena kokainu nejnižší za posledních 10 let. Důvodem jsou nové cesty, kterými se droga do Evropy dostává, hlavní trasy vedou přes západní Afriku a Balkán.

Do Velké Británie se nyní dostává dramaticky větší množství kokainu než dříve, uvádí zpráva, z níž BBC vycházela. Cena drogy na ulicích tak klesla na polovinu ceny před deseti lety. Podle některých zdrojů lze koupit jednu „lajnu“ (dávku) kokainu za pouhou libru a je tak levnější než např. sklenice vína. Podle expertů bude už tak nízká cena i nadále klesat.

Důvodem klesající ceny nejsou jen nové cesty, kudy se droga do Evropy dostává, ale také zvýšení produkce v jižní Americe - Kolumbii, Peru a Bolívii. Drogové mafie z těchto zemí navíc přestaly využívat pašeráckých cest skrz Karibik a Atlantický oceán, protože velká část zásilek byla zadržena americkými a britskými námořními hlídkami. Novou cestou se stal Balkán, především státy se slabými vládami či snadno korumpovatelnými bezpečnostními složkami.

V Británii je poslední dobou po kokainu velká poptávka, stal se tzv. módní drogou. Díky svým účinkům vyvolávajícím euforické stavy se jedná o běžnou součást večírků. Na kokainu je ale silná psychická závislost a v kombinaci s alkoholem hrozí srdeční zástava.