Při Klausově projevu se bučelo, odcházelo i tleskalo, ale překvapen nebyl nikdo

Brusel - Zatímco euroskeptičtí poslanci dnešnímu projevu Václava Klause v Evropském parlamentu tleskali, příznivci EU bučeli a někteří na protest opouštěli sál. Kritická slova českého prezidenta na adresu Evropské unie vyvolala emoce jako málokterý projev v bezmála šedesátileté historii parlamentu. Šéfové europarlamentních frakcí se podle bruselské zpravodajky ČT Barbory Šámalové ale víceméně shodli v tom, že pro ně Klausův projev nebyl překvapením. Smířlivý byl naopak šéf europoslanců Hans-Gert Pöttering, který prezidentovi po projevu poděkoval a zdůraznil, že by jej Klaus nemohl přednést, pokud by v Evropě nepanovala demokracie.

„Václav Klaus si vybral správný moment pro své vystoupení před Evropským parlamentem, neboť jsme uprostřed karnevalové sezony. Zelení mu propůjčují karnevalový řád pro nejlepšího provokatéra roku. V této budově ještě nikdo nepronesl lepší karnevalovou řeč,“ uvedl francouzský europoslanec Daniel Cohn-Bendit, známý především svou hádkou s prezidentem při loňské návštěvě Prahy. Šéf socialistů Martin Schulz uvedl, že Klaus si sedí na svém hradě, kde ho nikdo neposlouchá, takže nyní využil příležitost promluvit před velkým plénem v Bruselu. „Sedí na svém úžasném hradě v Praze. Je určitě zkušený v domácí politice, ale o strukturách Evropské unie neví vůbec nic,“ řekl.

Klausův projev velmi rozhořčil například francouzského europoslance Jeana-Marie Cavadu, který patřil k těm, kdo sál opustili předčasně. „Je to neuvěřitelné poslouchat prezidenta takto důležité republiky, jakou Česko je. Jestli nemá rád Evropu, nemusí sem jezdit. Rozhodně není jednou z velkých osobností vaší země,“ řekl Cavada. Evropský poslanec za bavorskou CSU Bernd Posselt přirovnal Klausův projev k provinční frašce „hrané podle nacionalistického libreta z 19. století“. Klaus podle něj není ani euroskeptik a už vůbec ne evropský reformátor, nýbrž jednoduše radikální Antievropan, který chce politickou jednotu Evropy - největší vymoženost poválečného vývoje - obětovat volnému svazku národních států. „Vyloženě urážel parlament tím, že říkal, že není demokratický, a to je šílené. Doufám, že Češi to vědí,“ řekl Andrew Duff z Aliance liberálů a demokratů.

Podle europoslance za německé zelené Milana Horáčka se ještě žádnému prezidentovi, který promluvil v EP, nestalo, že by poslanci tolik bučeli a odcházeli. „My jsme čekali, že (prezident Václav Klaus) bude střízlivější. To se stalo vlastně asi poprvé, aspoň za celou dobu, co tady jsem, že lidi bučeli a byli skutečně velice i roztrpčení a že odcházeli pryč. To se nestalo myslím ještě žádnému prezidentovi,“ řekl Horáček. Také česká europoslankyně Zuzana Roithová za KDU-ČSL uvedla, že za své pětileté působení „zde neslyšela promluvit žádného z prezidentů tak vyhraněně ideologickým způsobem“. „Prezident Klaus tak bohužel nereprezentoval v Evropském parlamentu většinový názor občanů ČR,“ uvedla poslankyně v tiskové zprávě. Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) za dnešním ostrým Klausovým výrokem částečně vidí „touhu vyřídit si účty za nedávné nepovedené jednání s delegací EP na Pražském hradě“.

Pochvaly se prezidentovi dostalo od Jany Bobošíkové

Prezident se ale dočkal také pochvaly - například z úst europoslankyně Jany Bobošíkové. „Já jsem pyšná, že Česká republika má demokraticky smýšlejícího prezidenta,“ řekla. Na její pozvání přijel z Irska i odpůrce Lisabonské smlouvy a zakladatel hnutí Libertas Declan Ganley, uvedla Barbora Šámalová.

Euroskeptičtí poslanci na Klausovu počest připravili komiks parodující jejich politické odpůrce. Na titulní straně poskakuje předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering v mnišském rouchu a drží dva náhrobní kameny, z nichž na jednom je vytesán nadpis "ústava EU„ a na druhém “aneb Lisabonská smlouva".

Smířlivá slova zvolil šéf liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu Graham Watson. „Jeho řeč byla kontroverzní, ale upřímná a některé reakce na ni jsou přehnané. Jsou tam zrnka pravdy v tom, co prezident (Václav) Klaus řekl o vzdálenosti mezi voliči a EP,“ uvedl Watson. Hans-Gert Pöttering zdůraznil, že by Klaus nemohl projev přednést, pokud by v Evropě nepanovala demokracie.